Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dosläkemedel klara i tid

Publicerad: 30 juli 2012, 07:51

Efter en sommar med IT-strul kan dosapoteken åter leverera sina dosläkemedel. Men reservrutinerna gäller fortfarande.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Vården har infört det nya förskrivarsystemet Pascal, ett IT-system som har fått kritik från flera håll. I samma veva flyttade hela dosregistret till Apotekens service nationella register. Som en konsekvens av förändringarna har Apoteket AB blivit tvungna att byta produktionssystem. Tre system som ska kommunicera.

Konsekvensen blev bland annat att det var svårt för dosapoteket i Göteborg att leverera dosläkemedel i tid. Men nu ska Apoteket AB vara i kapp.

– Det har varit ett väldigt komplicerat byte, så vi har fortfarande reservrutiner för att klara allting och får göra en del manuellt. Men vi räknar med att vi nu har kommit över de första problemen, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

Trots att Pascal har fått mycket kritik tror Eva Fernvall att IT-systemet på sikt kommer att vara värdefullt för vården.

– När vi väl har kommit förbi barnsjukdomar, så kommer det här att bli ett väldigt bra system för patienter och vården, bra för patientsäkerheten. Det gäller bara att få rutiner för de nya systemen. Relativt sett har vi haft rätt lite problem, om man tänker på hur komplicerat det här är, säger hon till Dagens Apotek.

Relaterat material

Försenade dosläkemedel till patienter

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev