Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dosmiss anmäls till Läkemedelsverket

Publicerad: 4 mars 2015, 12:19

Foto: Apoteket AB.

Apotek efterlyser riktlinjer för situationer där ”ingen vill ta ansvar”.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I en anmälan till Läkemedelsverket beskriver Kronans Apotek i Sandviken följande:

När en doskund kommer till apoteket för att hämta ut sina dospåsar märker de anställda att påsarna saknas. Det beror på att kunden tidigare varit inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala och leveransen av dosspåsar därför har gått till sjukhusapoteket. Något som inte ändrats i samband med att kunden skrevs ut från sjukhuset.

När apoteket i Sandviken ringer sjukhusapoteket för att be dem skicka dospåsarna med bud vägrar apoteket. Apoteket ringer då Apotekstjänst för att be dem skicka nya dospåsar, men de vägrar med motiveringen att de redan har producerat de aktuella dospåsarna.
Apotekstjänst föreslår att kunden i stället ska åka till Uppsala för att själv hämta påsarna, något som kunden inte ser som ett alternativ.

Apoteket i Sandviken överväger att kontakta ansvarig läkare men ratar det alternativet med motiveringen att det förmodligen skulle ta för lång tid för vården att agera och få en ny dosleverans, dessutom är kundens läkemedelsjusteringar gjorda av en AT-läkare på Gävle sjukhus ”… så vem som ansvarat för vad är oklart”, skriver apoteket i sin anmälan.

I brist på lösning på problemet, och då läkemedelsbehovet klassades som akut, beslutar apoteket därför att ge kunden de läkemedel hon skulle ha fram till nästa dosleverans ur egna originalförpackningar.

Apoteket drar i anmälan slutsatsen att den bakomliggande orsaken till den röriga situationen är ”… att ingen vill ta ansvar” och hoppas att Läkemedelsverket nu ger tydliga riktlinjer om hur ansvarsfördelningen mellan de olika parterna ska se ut vid liknande händelser.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev