Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dospåsar blandades ihop

Publicerad: 26 augusti 2013, 06:00

Två patienter fick varandras dospåsar när dosapoteket i Malmö skickade sin sista leverans till Halland.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I våras upptäckte en man i Halland att han fått en annan patients dospåsar med sig hem från apoteket. Han kontaktade sin  dotter, som kände  igen den andra patientens namn och såg till att de båda fick rätt läkemedel.

Det visade sig att dospåsarna hade förväxlats på dosapoteket och packats i emballage med fel namn, personnummer, dosrecept och påminnelselistor.

Detta innebär ett sekretessbrott, framgår av den anmälan enligt lex Maria som Apoteket AB lämnat in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Dessutom innebar förväxlingen en risk för felaktig läkemedelsbehandling. Ingen av patienterna hann dock börja ta läkemedel från den andres dospåsar.

De apoteksassistenter som packade dospåsarna i fel emballage var vana vid sitt arbete och uppfattades av arbetsledningen som mycket noggrannna, enligt anmälan. Men arbetsbelastningen var hög vid tillfället. Doskunderna i Halland skulle samma kväll föras över till en ny leverantör och därför skulle allt vara klart ett par timmar tidigare än vanligt.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev