Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dubbla apotek ska inte stängas

Publicerad: 3 september 2010, 14:28

Det apotek som Apotek1 hade planerat i Bålsta kommer inte att öppna, eftersom Apotek Hjärtat redan finns där. Men inga fler liknande beslut har fattats än, berättar vice vd Bodil Eriksson.


I maj köpte Apotek Hjärtat samtliga apotek som tillhörde Apotek1 i Sverige. Nu har omvandlingen inletts och den 20 september ska apoteken tillhöra samma kedja.

På några orter i landet betyder det att två Apotek Hjärtat kommer att ligga nära varandra.

– Bålsta är den enda förändringen vi har beslutat om. Sedan har vi ju några dubbeletableringar där vi har flera apotek i samma centrum och där har vi sagt att vi börjar med utgångspunkten att vi kommer att kunna köra flera Apotek Hjärtat i samma centrum, säger Apotek Hjärtats vice vd Bodil Eriksson till Dagens Apotek.

De platser det gäller är förutom Bålsta i Uppland även Hageby centrum i Norrköping, Södra Förstadsgatan i Malmö, samt köpcentrumen Ringen och Kista Galleria i Stockholm.

– Norrköping är ett exempel där vi har Hageby som är ett köpcentrum där det ligger två apotek väldigt nära varandra, säger Bodil Eriksson.

Vid sådana tillfällen kan till exempel fastighetsägare ha synpunkter på att apoteken ligger för nära varandra, men enligt Bodil Eriksson är det för tidigt att fatta beslut om nedläggningar.

– Vi ser inte det här som ett problem ur ett personalperspektiv eftersom vi är en kedja som växer. Dubbeletableringarna finns i städer och regioner där vi har som avsikt att växa ytterligare, så vi kommer att behöva vår personal, säger Bodil Eriksson.

Alla anställda från Apotek1 följer med till Apotek Hjärtat och det blir inga personalminskningar.

Sammanlagt ingick 32 apotek i köpet av Apotek1, men det i Bålsta kommer alltså inte att öppna. De andra 31 byter nu namn och sortiment. Det kommer dock att dröja fram till i oktober eller november innan alla IT-system är anpassade.

Med apoteken från Apotek1 äger nu Apotek Hjärtat sammanlagt 245 apotek och ytterligare 11 ska öppna fram till november. Målet är att ha 260 apotek i slutet av året, så några apotek till kommer att presenteras.

De närmaste åren vill Apotek Hjärtat öppna cirka 20 apotek om året. Några försäljningssiffror redovisar inte kedjan, men målet är en omsättning på 10 till 11 miljarder om några år. Bodil Eriksson är nöjd med utvecklingen så här långt.

– Det har gått enligt plan, säger hon.

Försäljningen av handelsvaror ska öka och kedjan kommer att satsa på produkter inom bland annat hud samt kost och näring. Apotek Hjärtat har också tagit fram en egen serie med mellan 30 och 40 produkter för vardagshygien, som snart kommer ut på apoteken.

E-handel lockar också i framtiden även om inget datum är satt för lansering ännu. Det kommer inte att ske före årsskiftet, enligt Bodil Eriksson.

– Men när Apotek Hjärtat har för avsikt att göra någonting är det snarare kortare än längre sikt, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev