Apotek
E-handeln spås växa kraftigt
Publicerad: 15 oktober 2015, 11:42
Foto: Thinkstock
Apotekskedjorna är sent ute med e-handel, men kan ha fördelar av sina butiksnät, enligt Swedbanks finansanalytiker Christian Blink.
Ämnen i artikeln:
ApoteksmarknadenSom Dagens Apotek har rapporterat tidigare satsar apotekskedjorna allt mer på e-handel. Och det gör de helt rätt i, i alla fall om ska döma efter en analysrapport från Swedbank.
Enligt rapporten, som refereras av Dagens Industri, kommer e-handeln att öka med 19 procent per år fram till 2024. Även butikshandeln går framåt – men bara ett år till. 2017 blir ett rekordår för butikerna som då omsätter 630 miljarder kronor, men sedan tappar de varje år och år 2024 har butiksomsättningen i Sverige sjunkit med 16 procent, enligt Swedbanks prognos.
Christian Blink, finansanalytiker på Swedbank som skrivit rapporten, säger till Dagens Apotek att de traditionella aktörerna har fördelar av sina butiker och om de lyckas kombinera dessa med e-handel kan de bli vinnare.
– Men det förutsätter att de blir lika bra som de rena e-handlarna. Där ligger många av de traditionella aktörerna i detaljhandeln efter och frågan är hur dedikerade de är till den här kanalen. Att apoteksaktörerna nu har startat e-handel är nog bra för dem, men de är sent ute, säger han.
Han påpekar att renodlade e-handelsföretag ofta har ett större sortiment och pressar priserna. Det senare är tydligt i apoteksbranschen där det enda apoteket som bara finns på webben, Apotea, har betydligt lägre priser på receptfritt och handelsvaror än de stora butikskedjorna. Apotea är också det enda apoteksföretag som nämns i rapporten och omtalas då just som exempel på hur nätföretag säljer med lägre marginaler.
Men olika branscher har olika förutsättningar och Christian Blink tror att de fysiska apoteken kommer vara viktiga för en stor del av kunderna också framöver.
– Apotekshandeln är känd för bra rådgivning och bra service och det är en styrka som kan göra att många kunder väljer att handla på apotek i stället för på nätet.
Han menar näthandelns framfart framför allt riskerar att slå mot lokala företag på mindre orter.
– Mindre företag kanske inte har råd att investera i e-handel på samma sätt som de stora aktörerna. För de gäller det att ta till vara på de fördelar som lokal närvaro kan ha och att erbjuda något extra för kunderna som de inte får via webben.
Relaterat material
Webbförsäljnings-vd välkomnar konkurrensen
Tidningsbud levererar läkemedel från Lloyds
Stockholmsapotek får tung roll när e-handel rullas ut
Lokal e-handel blir Apoteksgruppens nya recept
SAMUEL LAGERCRANTZ