Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

E-recept fungerar bra enligt förskrivande läkare i studie

Publicerad: 23 oktober 2009, 13:30

Svenska läkare är överlag nöjda med systemet för e-recept, att döma av en ny studie från e-hälsoinstitutet i Kalmar och Apoteket AB. Men studiedeltagarna lyfte också fram problem.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I studien, som nyligen publicerades i tidskriften BMC Medical Informatics and Decision Making, ingick 431 läkare i sju svenska landsting.

Läkarna använde alla något av de sex vanligaste elektroniska journalsystemen på den svenska marknaden. De arbetade på vårdcentraler alternativt internmedicinska, ortopediska eller kirurgiska sjukhuskliniker.

199 av läkarna besvarade ett webbformulär med frågor om e-recept. 180 av formulären var fullständiga och kunde ingå i analysen.

92 procent av studiedeltagarna angav att e-recept innebar en förbättring för deras patienter, och 83 procent tyckte att systemet är säkrare än att använda handskrivna recept. 81 procent av dem som svarat tyckte att e-receptfunktionen är lätt att använda.

På minuskontot uppgav 62 procent att de saknar kvitton på att e-recepten förts över till apoteket, och 43 procent angav att priserna inte är tillräckligt tydligt angivna i respektive journalsystem. 25 procent av läkarna angav att de, när de skriver ut e-recept, inte gör en sista kontroll att receptet är korrekt. 21 procent av läkarna tyckte att det är krångligt att välja läkemedel i journalsystemen.

Häromdagen uppmärksammade Dagens Apotek och tidningen It i vården att det är komplicerat att återkalla utfärdade e-recept. Det kan inte göras av förskrivaren på elektronisk väg. I studien föreslog studiedeltagare just att återkallanden av e-recept bör förenklas.

– Det stora intrycket är att e-receptsystemet, som införts på bred front på bara några år, är uppskattat. Men det finns brister bland annat när det gäller svårighet att makulera recept, skiftande nomenklatur i journalsystem och utbildning i hantering av förskrivarmodulen. Vi har nu gått vidare och har studier på väg där vi undersöker farmaceuternas och patienternas inställning till e-recept, berättar Tony Rydberg, affärsutvecklare på Apoteket och en av studieförfattarna.

Förutom Tony Rydberg står bland andra apotekaren Lina Hellström och läkaren Göran Pettersson vid e-hälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar, bakom studien.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev