Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

E-recept fungerar på vissa apotek i EU

Publicerad: 11 september 2013, 07:59

Foto: Photos.com

Om en vecka kan svenskar hämta ut receptläkemedel på apotek i andra EU-länder. Och på vissa svenska apotek kan utländska medborgare använda sina e-recept.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Sedan 2008 samarbetar EU-länderna om e-hälsa i projektet Epsos. Tanken har varit att testa gränsöverskridande e-recept och digital åtkomst till viktig information från patientens journal i hemlandet. I maj förra året startade projektets pilotdrift. Den europeiska patientöversikten testas i bland annat Spanien och Frankrike och e-receptjänsten går att använda på utvalda apotek i bland annat Italien och Grekland. Och – från och med snart – i Sverige.

– Vi är försenade, men nu har vi löst de legala frågorna. Förhoppningsvis är det “go ahead” inom några veckor, säger Anna Adelöf, ämnessakkunning på socialdepartementet och Sveriges representant i Epsosprojektets styrgrupp, till sajten IT i vården.

Sverige har länge tampats med de legala frågorna. Eftersom svensk lag inte har varit kompatibel med de legala ramverk som satts upp inom projektet har det tagit mycket arbete och tid för att bli godkänt av de andra länderna. Men, påpekar Anna Adelöf, den långa resan har bidragit till större klarhet om vad som kommer att krävas efter att projektet avslutas.

– Men vi ansluter bara till tjänsten e-recept. Vi har inte löst den legala frågan kring patientdata och den kommer vi inte heller att lösa under projektets gång eftersom det tar slut vid årsskiftet, som det ser ut i dag. Vad som händer sedan är upp till våra länder och politiker, säger Anna Adelöf.

Pilotdriften kommer att göra det möjligt för alla svenskar att hämta ut läkemedel på utvalda apotek i de länder som deltar i piloten. Likaså ska utländska medborgare kunna hämta ut läkemedel på NK Apotek i Stockholm, Apoteket Aspen i Haparanda, Apoteket Svarta Räven i Övertorneå och Apoteket Emporia i Malmö.

– Apoteket AB var mycket tidigt intresserat av att delta med de apotek som ligger i Haparanda och Övertorneå. Där ser vi stora möjligheter till receptexpeditioner eftersom Sverige och Finland har många medborgare som rör sig över gränsen. Om projektet blir förlängt finns det fler intressenter från andra aktörer som står på tur att bli utbildade, framför allt i Stockholmstrakten, säger Veronica Barkman, projektledare på Apotekens Service AB.

Anna Adelöf på socialdepartementet betonar att man ska betrakta pilotdriften som ett test.

– Därför gör vi inget breddinförande. Men det nordiska ministerrådets e-hälsogrupp har redan tagit beslut om att vi ska använda det arbete som är gjort i Epsos för att möjliggöra e-recept mellan de nordiska länderna, oavsett vad som händer på EU-nivå efter att projektet är slut, säger hon.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev