Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Egenvården populär bland farmaceuter

Publicerad: 14 augusti 2013, 13:29

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Många farmaceuter vill arbeta med egenvård. Men det är svårt att få tid till det i en slimmad organisation, enligt en medlemsenkät från Sveriges farmaceuter.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Fackförbundet har frågat sina medlemmar om deras syn på arbete i egenvården. Det visade sig att 97 procent av dem som svarat på fackförbundets fråga helt eller delvis höll med om att farmaceuter är viktiga i egenvården.

– Jag tycker själv att när man har jobbat på apotek så är det där man får de svåraste frågorna, säger Clary Holtendal, apotekare och professionsrådgivare på Sveriges farmaceuter, till Dagens Apotek.

När fler och fler receptbelagda läkemedel blir receptfria behövs farmaceuterna i egenvården, anser förbundet. Men de som svarade på enkäten tillbringade bara i genomsnitt 12 procent av sin arbetstid på apotekens egenvårdsavdelningar, skriver Sveriges farmaceuter i ett pressmeddelande.

– Många gånger verkar det bero på att man slimmat personalen så att de få farmaceuter som finns på apoteket arbetar med receptexpediering, säger Clary Holtendal.

Enkäten skickades i maj och juni till ett urval av Sveriges farmaceuters medlemmar i apotekssektionen. Av dessa svarade 1 265 personer. Det motsvarar 37 procent av dem som fått frågorna, vilket innebär en ökad risk för att resultaten blir osäkra.

Många av de cirka 400 kommentarer som kommit in via enkätsvaren handlar om bristen på kompetensutveckling. Undersökningen var dock inte utformad för att ge svar på om möjligheterna försämrats sedan omregleringen.

– Däremot har vi ju Statskontorets rapport som ger sådana signaler, säger Clary Holtendal.

Hon tycker att mycket pekar på att det blivit svårare att få tid för farmaceutisk kompetensutveckling. Bilden bekräftas också av de medlemmar som hör av sig till förbundet. De berättar ofta om svårigheterna med att utnyttja den tid de fått avsatt.

– Det handlar om att man samtidigt ska vara med i driften och betjäna kunder, eller att kompetensutvecklingen inte finns med på schemat utan ska utföras hemma på kammaren, säger Clary Holtendal.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev