Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

EMA varnar för risk med hepatitmedel

Publicerad: 5 december 2016, 13:39

Bilden föreställer hepatit-virus.

Foto: Thinkstock

EMA varnar för risk för reaktivering av hepatit B vid behandling med de nya preparaten mot kronisk hepatit C.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

De nya direktverkande antivirala läkemedlen för behandling vid kronisk hepatit C har beskrivits som en revolution.

Nu varnar den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté för risk för reaktivering av hepatit B i samband med behandling, efter en granskning på grund av att sådana fall rapporterats.

Säkerhetskommittén anser att en varning bör inkluderas i förskrivningsinformationen för läkemedlen, även om risken för reaktivering av hepatit B i samband med behandling verkar vara låg.

De rekommenderar att alla patienter screenas för hepatit B innan behandling påbörjas. Och att de som har samtidig infektion av hepatit B och hepatit C monitoreras och hanteras i enlighet med nuvarande kliniska riktlinjer.

Rekommendationen lämnas nu över till den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté för ett slutgiltigt utlåtande.

Svenska läkare är redan väl medvetna om att hepatit B kan reaktiveras i samband med behandling mot hepatit C, enligt Ola Weiland, professor och överläkare vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det här kommer inte påverka hur vi hanterar patienterna. Vi har som rutin att testa för andra blodsmittor om en patient har en blodsmitta. Vi monitorerar också alla patienter som behandlas med de här läkemedlen, säger han.

Säkerhetskommittén har även granskat om behandling med de nya preparaten ökar risken för levercancer, men kommit fram till att ytterligare studier behövs innan det går att dra några säkra slutsatser.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev