Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

En fjärdedel av lönekostnader gick till konsulters arvoden

Publicerad: 17 februari 2010, 10:03

En fjärdedel av lönekostnader gick till konsulters arvoden

Foto: Gunilla Hulth-Backlund.

Konsultkostnaderna skenar på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. I fjol var mer än en fjärdedel av personalkostnaderna arvode till konsulter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

14,4 miljoner kronor. Så mycket betalade TLV till konsultföretaget Scandinavian Health Partner under 2009. Det motsvarar 27 procent av den totala personalkostnaden på TLV, som i fjol hade i snitt 45 heltidsanställda. För de 14,4 miljonerna fick myndigheten motsvarande fyra konsulter på heltid under ett år.

– Varenda krona har varit väl investerade pengar. Vi behövde personer med erfarenhet av komplexa processer och goda kunskaper om läkemedel och vilka mekanismer som driver marknaden, säger Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör för TLV.

Hon blixtinkallades i fjol som generaldirektör sedan regeringen sparkat företrädaren Ann-Christin Tauberman efter missnöje med hur hon skötte omregleringen av apoteksmarknaden.

Gunilla Hulth-Backlund ser flera skäl till att TLV behövde konsulthjälp när hon tillträdde. Myndigheten skulle lösa en mängd uppgifter med koppling till omregleringen, bland annat ta fram en prismodell för läkemedel och samtidigt förändra sin organisation.

– Jag gjorde då bedömningen att den kompetens som fanns på myndigheten inte räckte till och att det skulle ta för lång tid att rekrytera. Dessutom har jag alltid tyckt att det finns behov av externt stöd i förändringsprocesser eftersom man själv kan ha svårt att ifrågasätta hur man arbetar, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Hur ser du på risken att du hamnar i knäet på konsulterna?

– Nej, jag har mina chefer som jag litar på till 100 procent. Konsulterna har lämnat underlag men vi fattar besluten. Jag har ingen anledning att misstänka att de har någon annan agenda än vad vi kommit överens om.

Enligt en faktura från Scandinavian Health Partner som Dagens Medicin/Dagens Apotek har tagit del av betalade TLV 1 247 950 kronor till dem för 648 timmars arbete under december månad 2009. Det innebär en genomsnittlig kostnad för TLV på 1 926 kronor per timme, eller 15 400 kronor för en arbetsdag.

Omräknat till en månads arbete blir det strax över 308 000 kronor. Beräkningen grundas på ett genomsnitt mellan juniora och seniora konsulter. För de juniora betalar TLV 1 400 kronor per timme, medan de seniora kostar 2 850 kronor.

– Jag kan verkligen stå för kostnaderna. Om man ska lyfta på alla stenar så måste man ha expertis, säger Gunilla Hulth-Backlund och pekar på att konsulterna bland annat tagit fram de tuffare krav på apoteken som väntas leda till besparingar i form av lägre kostnader för generiska läke­medel.

Hur har personalen reagerat på konsulterna?

– Många har säkert upplevt detta som utmanande och provocerande. Det är naturligt men det här innebär inte att det som de anställda gjort tidigare har varit fel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev