Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Enklare ansöka om licens

Publicerad: 10 september 2013, 14:04

Nästa år blir det lättare att hantera licensansökningar. I den nya IT-lösningen är uppgifterna redan ifyllda åt apoteken.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedel som inte är godkända i Sverige kan ändå förskrivas här om Läkemedelsverket godkänner det. Ansökan om sådana licenser sköts av apoteken. Men hittills har den tekniska lösningen varit ganska krånglig.

– I dag är det ju mycket som sköts manuellt och det glappar ibland. Vi hoppas att det här ska bli en effektivare process, säger projektledaren Maria Jafner på Läkemedelsverket.

Oftast kommer kunden in med en skriftlig motivering från sin läkare. Detta papper ska faxas till Läkemedelsverket.

Dessutom måste apotekspersonalen ladda ned en ansökningsblankett via internet, fylla i alla uppgifter och ladda upp den på Läkemedelsverkets hemsida. Myndighetens beslut kan sedan komma via e-post, brev eller fax.

Med den nya kommunikationslösningen hanteras allt i stället i samma system. När kunden kommer in på apoteket loggar personalen in och hittar förskrivarens motivering elektroniskt. Där ska även alla uppgifter om läkemedlet och patienten finnas.

– Ansökan kommer man att kunna få i stort sett färdigifylld. Det apoteket behöver lägga till är eventuella kommentarer. Vi hoppas att vi kan lösa det så att även apoteksuppgifter som organisationsnummer och e-postadresser följer med automatiskt när man loggar in, säger Maria Jafner.

I princip ska alltså apoteken bara behöva granska ansökan, skicka in den till Läkemedelsverket via systemet och sedan vänta på beslutet. När beslutet kommer meddelas apoteket och eventuellt även patienten.

– Vi har som förslag att man som patient ska kunna få en avisering via e-post, men vi vet inte ännu om vi kommer att hinna med det, säger Maria Jafner.

Apotekens Service håller på att ta fram kommunikationslösningen, som ska vara klar i slutet av november. Under 2014 ska alla apotek sedan börja använda den.

Även de kedjor som i dag har egna lösningar för licensansökningar måste använda det nya systemet. När systembytet ska vara klart är dock inte bestämt ännu.

– Vår idé är att man ska kunna logga in direkt via expeditionssystemet. Vi diskuterar inloggningen med apoteksaktörerna, så vi har inte sagt något exakt datum. Men vi vill införa det så fort det går, säger Maria Jafner.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev