Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Entreprenör planerar stort apotek i centrala Uppsala

Publicerad: 25 februari 2010, 15:16

Entreprenör planerar stort apotek i centrala Uppsala

Foto: Samariterhemmet.

Kristina Fritjofsson, apotekare med lång erfarenhet från läkemedelsindustrin, startar snart ett stort apotek i två plan, Apoteksamariten, vid vårdcentralen Samariterhemmet i Uppsala.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Kristina Fritjofsson har som så många andra apotekare gjort karriär inom läkemedelsindustrin – men nu byter hon inom kort fokus totalt. Hon ska förverkliga sina drömmar om ett eget apotek.

– Jag har länge närt en dröm om att få arbeta som egen. Tanken är att starta ett privat och personligt apotek, när chansen nu äntligen finns, säger hon.

Hon har slagit sig ihop med Anna Eriksrud, ekonom med internationell inriktning och erfarenhet från det medicintekniska bolaget Q-med. Anna Eriksrud blir affärsansvarig i det nya bolaget Apoteksamariten AB. Kristina Fritjofsson själv titulerar sig apoteksansvarig.

Apoteksamariten ska, enligt Kristina Fritjofsson, skilja sig en hel del från traditionella expeditionsapotek på sjukhus. Av den än så länge tomma apotekslokalen i två plan, ska den övre våningen dediceras till olika typer av tjänster.

– Det kan handla om allt från vaccinationer, allergitester, kolesterol- och blodtrycksmätningar till att genomföra mer genomgripande hälsoprofiler, berättar Kristina Fritjofsson.

Hon vill helst vara fristående från de paraplylösningar för småföretagare, Apoteksgruppen och Alliance Boots/Farmacevtföretagarna, som håller på att byggas upp.

– Det är främst för att vi vill kunna differentiera oss från de stora kedjorna. Men vi tittar förstås på paraplylösningar och har varit på de båda organisationernas informationsmöten. Vi har inte stängt dörren till dem. Av paraplylösningarna ligger i så fall Farmacevtföretagarna bäst till.

Apoteksamariten har alltså gjort klart med lokaler, och finansieringen är enligt Kristina Fritjofsson ”i princip” klar. Hon planerar att starta verksamheten  efter sommaren.

– När det finansiella är helt klart kommer vi att skicka in en tillståndsansökan till Läkemedelsverket.

På IT-sidan lutar det åt att att Apoteksamariten använder en lösning som tagits fram av det indisk/brittiska företaget Infodatum. Även finländska Receptum är dock ett alternativ.

Kristina Fritjofsson vill profilera apoteket med kompetens och vill anställa flera apotekare och receptarier.

Hur tycker du att omregleringen har genomförts?

– Jag är förstås positiv till förändringen som sådan, men en del har känts lite ogenomtänkt. IT-frågan har försenat reformen minst ett halvår vilket är ganska bedrövligt. Det är märkligt att man missade att IT-frågan skulle vara så svår, trots att det hade påtalats av många. Här borde politikerna ha lyssnat bättre. Ett annat problemområde är dos-apoteken som fortfarande ägs av Apoteket AB, säger Kristina Fritjofsson.

Lång karriär inom industrin

Kristina Fritjofsson började efter apotekarexamen på dåvarande Pharmacia, och gick sedan till PMC, ett Uppsalaföretag som genomförde kliniska prövningar på kontrakt åt läkemedelsindustrin. Därefter gick hon tillbaka till ett storföretag, MSD, för att sedan återigen ta tjänst i ett mindre Uppsalaföretag, Oasmia.
Huvudspåret har hela tiden varit kliniska prövningar, men Kristina Fritjofsson har även varit verksam på marknadsavdelningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev