Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Eric Örn satsar på Boots

Publicerad: 8 februari 2011, 08:14

Eric Örn satsar på Boots

Foto: Foto: Peter Magnusson/Bildbyrån

Snart öppnar apotekaren Eric Örn ett av Sveriges första Boots- apotek. Kombinationen av trygghet och frihet lockade honom till kedjan.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

– Det här är så spännande! Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning, säger Eric Örn.

I slutet av mars är det tänkt att apoteket i Varberg ska öppna, med den internationella apotekskoncernen Boots namn över dörren. Att starta eget har varit Eric Örns dröm sedan han började utbilda sig till apotekare.

– Redan då pratades det om en omreglering och jag har alltid brunnit för entreprenörskap, säger han.

Eric Örn sökte apotekstillstånd 2009 och undersökte flera olika möjligheter att starta eget företag. Det som avgjorde till Boots fördel var konceptet där entreprenörerna själva äger sina apotek, samtidigt som ett servicebolag sköter exempelvis marknadsföring, sortiment och IT.

– Det kan vara svårt att vara ensam eftersom det är en väldig konkurrens på apoteksmarknaden.

Eric Örn uppskattar tryggheten i att Boots hjälper till med det mesta, från råd om finansiering till beställning av yrkeskläder åt personalen.

– Jag känner att jag har ett stöd och att jag alltid kan ringa om jag undrar över någonting, säger han.

Innan han bestämde sig för att bli apotekare arbetade han bland annat som musiklärare, kemiingenjör och lagerarbetare. Sedan examen 2007 har han arbetat på flera öppenvårdsapotek. Senast på Apoteksgruppen i Svenljunga, där han nyligen sade upp sig för att satsa på sitt Boots-apotek på heltid.

– Jag har haft härliga kunder, det är inte utan en tår i ögat jag lämnar dem, säger Eric Örn.

Nu är det dags att bygga upp en ny kundkrets i Varberg. Lokalen har han redan hyrt i ett år. Den ligger i ett nybyggt område i närheten av en nyöppnad vårdcentral, flera äldreboenden och ett seniorboende.

– Varberg är en stad som växer och den kommer att fortsätta växa åt det här hållet, säger Eric Örn.

Boots kommer in på den svenska apoteksmarknaden i ett läge när de andra kedjorna redan haft upp emot ett år på sig att locka kunderna till sig. Men Eric Örn tror inte att det kommer att bli något problem.

– Boots finns redan i folks medvetande på ett helt naturligt sätt. De yngre som har varit ute och rest känner till varumärket, det finns ju över hela världen, säger han.

Det stora utbudet av skönhetsprodukter, schampo och hudkrämer i sortimentet tycker han är positivt.

– Större marginaler ökar möjligheten att utöka den farmaceutiska kompetensen, säger Eric Örn.

På apoteket i Varberg ska enligt planerna två farmaceuter och en apotekstekniker jobba, förutom Eric Örn själv. På annonseringen efter farmaceuter fick han 20 svar.

– Jag tror att det är Boots och deras koncept som lockar.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev