Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få apotek har sommarstängt

Publicerad: 8 juni 2016, 13:17

Några apotek drar ner på öppettiderna i sommar, men få kommer att bomma igen helt.


Åren då apoteken hade problem med öppethållande på sommaren på grund av farmaceutbrist tycks vara över. När Dagens Apotek tar tempen på kedjornas sommarbemanning 2016 visar det sig att alla har lyckats lösa semesterpusslet utan större inverkan på öppettiderna. Även om det förstås finns undantag.

Klart är dock att samtliga apoteksaktörer har mer öppet nu, än vad som var fallet innan omregleringen.

– Då kunde över hundra apotek stänga under sommaren, vår bild är att vi inte är i närheten av den mängden totalt på marknaden. Vi stänger en handfull på platser där även vårdcentralen har sommarstängt. I övrigt har vi alla apotek öppna, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Enligt honom var läget ungefär detsamma i fjol. Och det går inte att se om det är mer vanligt med sommarstängda apotek i vissa delar av landet än i andra.

– Vi kan inte se någon särskilt mönster utan det är fördelat över hela landet. En handfull får minskade öppettider, men det är i ytterst liten omfattning, säger Andreas Rosenlund.

Hos Apoteksgruppen är huvudkontoret inte så involverat i den dagliga driften hos kedjans entreprenörsdrivna apotek. Men det verkar som att samtliga 174 apotek kommer att ha öppet hela sommaren.

– Utifrån vad vi tagit del av ser inget av våra apotek ut att behöva stänga i sommar, det gjorde vi inte heller den förra sommaren, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

Situationen är likartad hos Lloyds Apotek.

– Vi stänger inga apotek, de gjorde vi inte heller förra sommaren. Vi har dock i vissa apotek reducerade öppettider för sommaren, säger Karl Eckerdal, driftchef hos Lloyds Apotek.

Apoteket AB kommer att ha samma öppettider som under resten året frånsett att vissa apotek håller lunchstängt, ett apotek kommer att ha sommarstängt.

− Som det ser ut idag är det ett apotek som kommer att ha sommarstängt, Apoteket Furan i Mariannelund, säger Freja Annamatz, pressansvarig Apoteket AB.

Enligt Isabella Rönnmark, pr-ansvarig för Apotek Hjärtat, kommer några av Hjärtats apotek att ha sommarstängt, i övrigt ser det ut ungefär som i fjol.

− Läget ser ungefär ut som förra året. Ett antal apotek kommer att ha vissa förändringar i öppettiderna. Bara ett fåtal apotek kommer att ha stängt och de ligger framförallt i anslutning till vårdcentraler som också har stängt under sommaren, säger hon.

Relaterat material

Så löser kedjorna semesterpusslet

VICTORIA MAAHERRA OCH ANNIKA CARPMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News