tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få farmaceuter i bemanningssvängen

Publicerad: 29 januari 2016, 07:00

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Bemanningsbranschen inom apotekssvängen är i sin linda. Fackförbundet Sveriges Farmaceuter känner till en handfull bolag med fokus på apotek.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi upplever inte något problem med att det finns sådana här företag. De är så pass få och om man som farmaceut tar kontakt med ett bemanningsbolag vet man nog vad man ger sig in på. Många kan gilla att de kan styra sin arbetstid, säger förhandlingschef Christer Borg till Dagens Apotek.

Det är svårt att säga exakt hur många av medlemmarna som arbetar på bemanningsföretag, men enligt Christer Borg är det max något hundratal. Ibland händer det att någon av dem hör av sig till facket för att få råd.

– De vill ofta ha hjälp att granska anställningsavtal. Det står kanske inte att man ska jobba 40 timmar i veckan och få 35 000 kronor i lön, utan det är ofta avtal med en grundlön, någon sorts prestationsdel samt villkor för resor och uppehälle. Medlemmarna tycker att det är svårt att ta ställning till sådant och vill höra om det är vettigt, säger Christer Borg.

De större företagen är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega. På dessa bolag är anställningsvillkoren reglerade i kollektivavtal.

– Då har man ofta en grundlön som inte ligger på 100 procent av full lön, utan kanske på 80 procent. När man får uppdrag får man de där extra procenten för jobbet, säger Christer Borg.

Han påpekar att det också finns apoteksföretag som anställer folk som rörliga resurser. Där gäller det också att ta en extra titt på anställningsavtalet.

– En del kan ha 1 500 kronor extra för att de reser och det kanske inte täcker kostnaderna som man har. Om jag är en rörlig resurs i Stockholmsregionen handlar det kanske om ett SL-kort, men om jag är rörlig resurs i Småland kan det handla om kostnader för buss- eller tågbiljetter kanske 15–20 dagar i månaden, säger han.

Det går inte att svara på om bemanningspersonal har sämre eller bättre villkor än fast anställda, enligt Sveriges Farmaceuter.

– Det är svårt att jämföra för de jobbar på olika premisser. En ”vanlig” farmaceut på ett apotek har sitt apotek som den jobbar på och får ett schema med kanske lite helgtjänstgöring. De på bemanningsföretag får oftast uppdrag som omfattar olika tidsperioder, ibland kanske man få ett uppdrag akut under några veckor, säger Christer Borg.

Hans råd till den som funderar på att börja arbeta på ett bemanningsföretag är att kolla upp anställningsvillkoren.

– Hur är lönen? Är den rörlig? Är det en fast lön? Vad får jag för villkor vad gäller resor och eventuellt övernattning? Man måste också fråga sig om man vill jobba på de här premisserna. Vi får inte glömma att många kan tycka att det är positivt att få möjlighet att till viss del styra hur man arbetar och även att inte vara fast på en och samma arbetsplats.

Relaterat material

Tidigare Lloyds-chefer vill lösa farmaceutbrist

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev