Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få mister legitimation

Publicerad: 4 november 2016, 08:12

Foto: Thinkstock

Få farmaceuter missköter sig så grovt att legitimationen ryker.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

De senaste fem åren har en apotekare och en receptarie fått sina legitimationer återkallade av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Det skriver Svensk Farmaci som har tagit del av alla ärenden i ansvarsnämnden sedan 2011 som rört farmaceuter.

I det ena fallet begärde apotekaren själv att HSAN skulle återkalla legitimationen sedan hen bland annat stulit narkotikaklassade läkemedel från jobbet. I det andra fallet blev en receptarie av med legitimationen efter att ha dömts för mord, grov stöld och narkotikabrott.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, polisanmälde i höstas två receptarier och en apotekare i Göteborgstrakten för att ha expedierat läkemedel på falska grunder. Deras legitimationer är under utredning av Ivo, och om trions framtida yrkesutövning blir ett fall för HSAN återstår att se. De tre farmaceuterna är inte kvar på sina jobb inom Kronans Apotek och Apoteksgruppen, vilket Dagens Apotek tidigare skrivit om.

HSAN är en domstolsliknande myndighet som sedan 1980 prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Relaterat material

Kedjor vill slopa pappersrecept efter manipulation

Ivo polisanmäler farmaceuter

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev