Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få nya apotek i norr

Publicerad: 22 september 2010, 10:57

Få nya apotek i norr

Foto: Nya apotek i Sverige. Länk till större grafik finns i anslutning till artikeln.

Bara enstaka nya apotek har öppnat på apotekslösa platser och nästan inga i norr. Jämtland, Gotland och Norrbotten har hittills inga nyetableringar alls.


– Apotek etableras där det finns stora kundströmmar och där det finns behov av apotek, så det är inget konstigt med att de flesta hamnar i storstadsregionerna där det rör sig många människor, säger Johan Wallér, som är vd för branschorganisationen Sveriges apoteksförening.

Hittills är det endast två apotek som har öppnat på platser som tidigare saknat apotek helt. Det är kedjan Doc Morris som etablerat sig i Insjön och i Älmsta.

Takten är hög och Johan Wallér uppskattar att det vid årsskiftet kan ha öppnat uppemot 170–180 nya apotek i Sverige.

Några nya apotek i Jämtland blir det dock knappast, tror Robert Uitto (S) som är ordförande i landstingsstyrelsen i Jämtlands läns landsting.

– Jag tror inte att det finns behov på så många ställen av nya apotek. I ett glesbygdslän som Jämtland kostar det väldigt mycket att bedriva apoteksverksamhet. De privata som vill tjäna pengar tror jag inte hittar så många ställen att starta lönsamma apotek på, säger Robert Uitto som var negativ till avskaffandet av apoteksmonopolet.

Läs mer i det senaste numret av Dagens Apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev