Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få på Lloyds får fyra veckor i rad

Publicerad: 16 november 2015, 13:34

Hos Kronans Apotek får över hälften av farmaceuterna sommarsemester fyra veckor i rad. Hos Lloyds gäller det bara 14 procent av farmaceuterna.


Men till fackförbundet Sveriges Farmaceuters förvåning är det fler på Lloyds Apotek som svarar att de har fått semester enligt önskemål. Sju av tio uppger att de har fått den ledighet de ville ha. Vilket är dryga tio procentenheter mer än för apoteksbranschen som helhet, enligt den enkät som Sveriges Farmaceuter har gjort bland cirka 3 000 medlemmar.

Enkäten hade ungefär 1 600 svarande totalt.

– Kollektivavtalet gäller för alla och det säger att man ska få önska fritt. Så det här är intressant. Det verkar inte som om de anställda på Lloyds har sett fyra veckor som det viktigaste, säger Christer Borg, förhandlingschef för Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Hur ska ni ta reda på om det är så?

– Ja, det enklaste är att ringa till deras HR-avdelning.  Vi har en akademikerförening i vardande, men man kan ju alltid ringa arbetsgivaren och fråga.

Störst andel farmaceutanställda som beviljades fyra veckors semester i sträck har Kronans Apotek, med 52 procent.

– Det här är ju ett arbete som vi har hållit på med i flera år. Nyckeln är ett bra samarbete mellan apotek som ligger nära varandra. Då är det betydligt enklare att få till det, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Kan ni bli ännu bättre?

– Det hoppas jag.

Men den kedja som har minst andel som får fyra veckor på raken har flest svarande som anger att de har fått semester enligt önskemål. Ni har alltså än mindre andel, hur ser ni på det?

– Det är ju en avvägningsfråga hela tiden, hur man ska prioritera. Fyra veckor sammanhängande semester eller precis när man vill ha det. Vi har lyssnat på vår personal och tolkat önskemålet så att fyra veckor är viktigare.

Det är den enda apoteksaktören som ligger över 50 procent. Apoteksgruppen har förändrat sitt semesterpussel så pass att 45 procent av de anställda fick semester fyra veckor i rad jämfört med 37 procent förra året.

Apotek Hjärtat och Apoteket AB ligger runt snittet med sina 37 respektive 36 procent.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev