tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Få sekunder läggs på medicinsk rådgivning

Publicerad: 22 april 2016, 09:51

Karin Söderberg är ordförande i Svenska Apoteksföreningens kvalitetsråd och till vardags chef för kvalitet och farmaci på Kronans Apotek.

Svenska farmaceuter använder i snitt elva sekunder för att diskutera medicinska frågor under en receptexpediering som tar i snitt tre minuter. Det visar en doktorsavhandling vid Köpenhamns universitet av apotekaren Erika Olsson. Kvalitetsrådet ser potential till utveckling.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I 22,4 procent av fallen förekom ingen medicinsk diskussion över huvud taget mellan kunden och apotekaren. Och i nästan hälften av expeditionerna pratades det om medicinska frågor i mindre än 10 sekunder, rapporterar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

– Även om studierna är gjorda på ett mycket begränsat underlag, knappt 300 expeditioner, så visar de att det finns en utvecklingspotential på området och vi måste förstå mer om hur vi kan stödja farmaceuterna i sin rådgivning. Det som lyfts i studien – riktlinjer och information om det generiska utbytet kan säkert vara en bra sak – men det finns säkert mer man kan göra, säger Karin Söderberg, ordförande i Svenska Apoteksföreningens kvalitetsråd, till Dagens apotek.

Underlaget är som sagt begränsat. Karin Söderberg påpekar att farmaceuterna ofta känner sina kunder, och då behöver det inte vara fel att det inte är så mycket diskussion om läkemedlet.

– Då kan det vara annat som farmaceuten och kunden bedömer att det är viktigt att diskutera i kundmötet, säger hon.

Det finns inga studier på att det skulle ha varit annorlunda tidigare, enligt Kvalitetsrådet.

– Det som däremot skett de senaste fem–sex åren, och som sammanföll med apoteksomregleringen, är skärpningar i det generiska utbytet och som delvis tagit fokus från den medicinska rådgivningen. Studierna visar att i stort sett 100 procent av kunderna får information från apoteket om det generiska utbytet men mer kan göras från TLV, förskrivare och samhälle för att öka förståelsen för det generiska utbytet, säger Karin Söderberg.

Vad kan göras för att öka tiden?

– Mer viktigt än tiden är att rådgivningen handlar om rätt saker, ibland krävs en snabb avstämning med kund och ibland krävs en längre rådgivning. Det viktigaste är att farmaceuterna ger en rådgivning utifrån sitt samhällsuppdrag att säkerställa en effektiv och säker läkemedelsanvändning. En e-kommunikation mellan förskrivare och farmaceut skulle vara en viktig åtgärd för att öka och förbättra rådgivningen på apotek, säger Karin Söderberg.

Apotekaren Erika Olsson konsultar i dag på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, inom projekt om patientsäkerhet och god läkemedelsanvändning vid generiskt utbyte i nationella läkemedelsstrategin. Myndigheten har delfinansierat den sista studien av fyra i avhandlingen.

Läs avhandlingen:

Generic substitution in Swedish Community Pharmacies. Understanding the influence of a pharmaceutical policy on pharmacy practice

Relaterat material

Brist på rådgivning upprör apoteksfacket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev