Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fack oroligt för arbetsmiljön

Publicerad: 22 februari 2011, 13:28

Farmaciförbundet ska undersöka arbetsmiljön på de nya apoteken efter omregleringen. Enligt förbundet har medlemmar slagit larm om att allt inte står rätt till.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Farmaciförbundet säger sig ha fått signaler om brister på en lång rad arbetsmiljöområden, som möjligheten att ta raster, arbetstider, otrygga visstidsanställningar och säkerhetsrutiner vid hot och rån.

På Farmaciförbundsdagen den 14 mars ska fackförbundets företrädare besöka apotek för att kontrollera om det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete eller om det åsidosatts under omregleringen.

Medlemmar och ombud uppmanas också att den dagen planera in arbetsplatsträffar för att prata om arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen.

– En oroande tystnad har brett ut sig på arbetsplatserna under omregleringen. Man vill inte ställa till bråk och göra ett dåligt intryck hos de nya arbetsgivarna och osäkerheten är stor om vilka krav man har rätt att ställa på arbetsmiljön och det systematiska arbetet. Nu vill vi ta ett krafttag och starta en undersökning, säger arbetsmiljöombudsman Kristina Håkansson i ett pressmeddelande.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening håller inte med om den bild som målas upp av fackförbundet.

– Det jag märker hos de apoteksaktörer jag möter är snarare att personalen är deras viktigaste resurs. Det pågår en fajt om vem som är den bästa arbetsgivaren och de gör allt de kan för att locka bra personal och behålla den. Det är märkligt att vi har så diametralt olika syn på utvecklingen efter omregleringen, säger Johan Wallér.

Enligt honom finns en möjlighet att apoteksföretagen i och med omregleringen fått lägga all kraft på att komma igång med verksamheten och att vissa frågor kan ha fått stå tillbaka. På sikt tror han dock att marknaden kommer att sanera sig själv.

– Alla kan starta apotek om de uppfyller villkoren och med många aktörer finns det de som är bra och mindre bra. Skillnaden mot förr är att de som inte hittar lösningar som är bra för personal och kunder inte kommer att överleva, säger han.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev