Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fack tror på förändring i kompetensfrågan

Publicerad: 20 mars 2009, 14:21

Enligt Lennart Axelsson, direktör vid Sveriges farmacevtförbund, stöder nu både oppositionen och enskilda borgerliga riksdagsledamöter kraven på att endast apotekare ska kunna vara läkemedelsansvariga på de framtida apoteken.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Han tror därför att det finns goda chanser till en förändring i den omdiskuterade frågan.

I regeringens proposition om den nya apoteksmarknaden föreslås att en ”farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften” ska utses till läkemedelsansvarig på apoteken. Förslaget har väckt kritik. Föreningen Apotekarsällskapet och Sveriges farmacevtförbund är två av de intressenter som kräver att den läkemedelsansvariga måste vara apotekare.

Efter att ha talat med flera riksdagsledamöter tror Lennart Axelsson nu att det kan bli en ändring.

– Oppositionen har nu tydligt sagt att man vill kräva apotekarkompetens. Det har även enskilda borgerliga riksdagsledamöter uttryckt. Dessutom har regeringen skrivit att man egentligen vill kräva apotekare, men att det skulle medföra praktiska svårigheter. Visst kan partipiskor vina men jag är hoppfull om att det faktiskt blir en förändring, säger Lennart Axelsson.

– Nu är det upp till socialutskottet att visa att man inte bara är ett rundningsmärke i den här frågan, säger han.

Margareta Kjellin, moderat ledamot i socialutskottet, har inte tagit ställning ännu.

– Vi diskuterar just nu den här frågan, lyssnar och tar till oss av argumenten. Men vi har inte landat i någon ståndpunkt, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev