Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fackens förhoppningar på Kullgrens apoteksutredning

Publicerad: 6 mars 2017, 12:53

Apoteksforskning och en grundlig analys av apoteksmarknadens utveckling finns på önskelistan inför att Åsa Kullgren presenterar sin del av Apoteksmarknadsutredningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknaden

På torsdag överlämnar utredaren Åsa Kullgren (S) första delbetänkandet av Nya Apoteksmarknadsutredningen till regeringen.

En punkt i utredningens direktiv handlar om att belysa organisatoriska frågor och frågor som rör kompetensutveckling vid apotek. Det är en punkt som Kristina Billberg, ordförande för Sveriges Farmaceuter, tycker är särskilt viktig.

– Apotekare och receptarier är en del av vården och bidrar till bättre läkemedelsanvändning, men för det krävs självklart att arbetsgivarna ger utrymme för kontinuerlig kompetensutveckling, säger hon till Dagens Apotek.

Sveriges Farmaceuter hoppas också på att Åsa Kullgren ska ta upp apoteksforskning i utredningen.

– Det är en fråga som vi har tagit initiativ till och som vi vet att utredningen har varit intresserad av så det ska bli spännande att se om det kommer något om det i betänkandet. Att öka forskningen som sker på apotek är en del i att stärka apotekens roll som en del i vårdkedjan, vilket är en viktig fråga för oss, säger Kristina Billberg.

Unionens branschutredare för farmaci och hälsa Shadé Jalali lyfter också fram den punkt i direktiven som handlar om kompetensutveckling som särskilt betydelsefull.

– Vi har sett att kompetensutvecklingen släpar efter på apoteken. Det är viktigt för våra medlemmar att det inte förblir så. Men det är också viktigt för patientsäkerheten och för branschens trovärdighet att det sker en ändring.

Unionen hoppas också på att utredningen ska betona apotekens samhällsansvar och del i vårdkedjan.

Den första punkten i utredningsdirektiven är att analysera utvecklingen av apoteksmarknaden sedan omregleringen. Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, anser att det är en viktig punkt.

– Jag hoppas att den ska ge oss en ny utgångspunkt för vad marknaden egentligen levererar. Då kan vi få en få en mer nyanserad bild av hur apoteksmarknaden fungerar och en debatt som bygger på fakta, säger han och påpekar att det finns många myter som florerar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News