Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Facket i krig mot luddiga yrkestitlar

Publicerad: 20 september 2016, 08:02

Sveriges Farmaceuter vill styra upp i titeldjungeln och höja statusen på den legitimerade kunskapen.

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Sveriges Farmaceuter har förklarat krig mot luddiga yrkestitlar på apotekspersonalen. Det urholkar kompetensen och gör kunderna förvirrade.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

– Ibland står det leg apotekare eller leg receptarie på personalens namnskyltar, men ibland står det läkemedelsspecialist eller rådgivare. Vad har de för kompetens då? Som kund har du ingen aning, säger ordförande Kristina Billberg Fritjofsson till Dagens Apotek.

Som Dagens Apotek rapporterat vill fackförbundet få till tydliga föreskrifter som säger att bara legitimerade farmaceuter får lämna ut receptbelagda läkemedel. Kravet framfördes i går i en debattartikel och avsikten är att lyfta frågan och uppmärksamma apoteksutredaren Åsa Kullgren på problemet.

– Det ska stå tydligt och klart att det ska vara en apotekare eller receptarie som ska hantera receptbelagda läkemedel, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

Gör det inte det i dag?

– Nej, jag har läst författningen. Det kom en ny i maj där det står ”apotekspersonal”. På ett ställe står det att farmaceut är ansvarig för färdigställande. Vad ingår i det begreppet? Det kan ju betyda vad som helst. När det står expediering och information står det bara att det ska hanteras av apotekspersonal, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

Hon påpekar att apotek inte bara är utlämningsställen av läkemedel utan också ska bidra till bättre läkemedelsanvändning. Och då måste den farmaceutiska kunskapen värderas högre än vad den gör i dag.

– Våra medlemmar upplever att det inte är samma fokus på farmaci, till exempel genom att det kommer in outbildad personal. Apoteken påstår att de får utbildning, men det är ingen som verifierar utbildningen och vi vet inte vad den består i. Vi tycker att man måste styra upp det här, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

Problemet är dock inte att apotekstekniker får receptbehörighet. Det fanns redan på monopolets tid.

– Det är inget nytt, och apotekstekniker har sin utbildning. Det nya är att plötsligt kommer kassapersonal och make-up artister som ska utbildas, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

För förbundet dialog med kedjorna om detta?

– Ja, och jag vet naturligtvis inte exakt hur deras strategier ser ut. Men jag har förstått att de har ambitionen att ta tillvara den farmaceutiska kompetens som finns, så frågan är varför det ändå ser ut som det gör, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

Relaterat material

”Patientsäkerheten i fara på svenska apotek”

Nya titlar på apoteken

Gillar du din yrkestitel? 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev