tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Facket: Låt farmaceuter vägleda kolpatienter

Publicerad: 30 maj 2016, 12:53

Idén med strukturerade läkemedelssamtal för astma- och kolpatienter är inte ny.

Foto: Thinkstock

Inhalationsvägledning på apotek à la norsk/dansk modell med ersättning. Det kan bli verklighet på Sveriges apotek om facket får bestämma.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sveriges Farmaceuter vill att regeringen satsar tio miljoner kronor på en pilotstudie av farmaceutledd inhalationsvägledning på apotek. Det budskapet levererar fackförbundet lagom till att apoteksutredningens referensgrupp i morgon, tisdag, möts för sista gången före sommaren.

Bakgrunden är att många astma- och kolpatienter använder sina inhalationsläkemedel felaktigt, skriver Sveriges Farmaceuter på sin webbplats och hänvisar till Norge och Danmark. Där har staten identifierat användningen av inhalationsläkemedel mot astma och kol som ett särskilt problemområde, och ger apoteken särskild ersättning för sådana genomgångar.

Förbundet tror att farmaceuter i Sverige kan bidra till hälsovinster och ökat välmående hos många genom att på ett strukturerat sätt med patienten gå igenom hur läkemedlen ska användas.

Idén är inte ny. För drygt två år sedan testade frivilliga apotek runt om i landet så kallade strukturerade läkemedelssamtal med astma- och kolpatienter. Fast den gången apoteken ingen ersättning för vägledningen, vilket Dagens Apotek då rapporterade.

Relaterat material

Testapotek tror på läkemedelssamtalen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev