Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Farmaceut riskerar återkallad legitimation för ”snällhet”

Publicerad: 8 Maj 2017, 14:51

Efter avslöjanden kring manipulerade recept anser Ivo att legitimationen bör återkallas för en farmaceut.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciFörskrivning

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upptäckte i höstas att tre farmaceuter har utfärdat läkemedel på falska grunder. I ett av fallen är utredningen nu klar. Farmaceuten har, enligt Svensk Farmaci, lämnat ut läkemedel som inte stämde överens med läkarens förskrivningar, liksom läkemedel med fel styrka, samt fler läkemedel än de förskrivna.

Ivo anser därför att farmaceutens yrkeslegitimation ska återkallas. Utredningen har skickats till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Enligt Ivo har farmaceuten varit grovt oskicklig och är olämplig att utöva sitt yrke, skriver Svensk Farmaci. Ivo:s jurist och inspektör betecknar till nyhetssajten tillvägagångssättet som anmärkningsvärt, då utlämningarna har genomförts ”helt utan stöd från förskrivare”.

En försvårande omständighet anses vara att farmaceuten tidigare har varit delägare i apoteket där förskrivningarna upptäcktes, och därmed förväntas ta ett särskilt långtgående ansvar. Ivo uppger att farmaceuten har erkänt endast ett fåtal av manipulationerna. Farmaceuten förklarar sitt handlande med ”snällhet” och en vilja att tillmötesgå patienterna, samt med tung arbetsbörda och stress. Patienterna ska också ha haft personliga kopplingar till farmaceuten.

Även en polisutredning pågår kring manipulationerna. Det åligger nu HSAN att fatta beslut i frågan om återkallande.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev