Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Farmaceuter struntar i EES

Publicerad: 14 oktober 2016, 06:23

E-hälsomyndighetens elektroniska expertstöd EES för säkrare användning av läkemedel används inte ens vid fem procent av alla receptuthämtningar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Alla apotek i Sverige har tillgång till ett datorprogram där personalen kan kontrollera om kunderna tar mediciner som exempelvis inte passar ihop och kan ge skadliga biverkningar. Men Elektroniskt Expertstöd, eller EES som det kallas, används bara i två procent av alla uthämtningar mot recept, visar siffror som SVT Nyheter tagit del av.

Möjliga förklaringar till det låga användandet kan vara kunskapsbrist hos personalen och tidsbrist. E-hälsomyndigheten önskar att EES används mer, och att kunderna själv frågar efter kontrollen.

–Jag skulle vilja att det användes vid varje expediering, säger Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten, till SVT.

E-hälsomyndigheten gick i början av året ut med siffror som visade att apoteken i fjol gjortde totalt 400 000 kontroller med hjälp av EES. Det motsvarande en ökning med 300 procent jämfört med 2014, vilket myndigheten kallade för ”succé”.

Inför varje kontroll i EES måste kunden ge sitt samtycke.

Relaterat material

Succé för expertkoll

Interaktionstjänsten Sfinx nu på apotek

TT/DAGENS APOTEK

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev