Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Farmaceuter vill hjälpa läkare

Publicerad: 20 april 2012, 12:08

Foto: Photos.com

Norska farmaceuter vill hjälpa husläkare med en årlig genomgång av läkemedelsförskrivningen till patienter som tar många läkemedel.


I grannlandet Norge har husläkarna fått ett nytt förslag till reglering att förhålla sig till. Hälsoministern har bland annat föreslagit att husläkarna årligen ska genomföra läkemedelsgenomgångar för alla patienter som använder minst sex läkemedel samtidigt. Frågan berör cirka 300 000 patienter i Norge och 4 500 läkare.

Precis som i Sverige är felaktig användning av läkemedel ett stort hälsoproblem, liksom förskrivning av olika läkemedel som kanske inte passar ihop.

Men husläkarna anser att de sammantaget skulle få alldeles för många arbetsuppgifter med det nya förslaget.  Bara den årliga läkemedelsgenomgången skulle innebära en genomgång av cirka 70 patienter per husläkare.

Därför föreslår ordföranden för Norges farmaceutiske forening, Tove Ytterbö, och direktören för Apotekforeningen, Per T Lund,  att farmaceuterna ska medverka vid läkemedelsgenomgångar, eftersom de har de läkemedelskunskaper som krävs:  Om hälsoministern tar fram en lösning där farmaceuterna kan avlasta husläkarna med att göra läkemedelsgenomgångar i samarbete med läkarna, kommer långt fler att uppleva bättre hälsa, bättre behandling, bättre livskvalitet och mindre behov av specialiserad vård , skriver de i en debattartikel i norska Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev