Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Färre sökande till programmen för apotekare och receptarier

Publicerad: 3 juni 2010, 15:28

Färre söker till programmen för apotekare och receptarier. Samtidigt väntas behoven av båda yrkesgrupperna öka.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Antalet sökande till apotekar- och receptarie­programmen i Göteborg och Uppsala minskar.

Erik Björk som är prodekanus vid farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet hade hoppats på att omregleringen skulle leda till en ökning av antalet sökande.

– Kanske har det inte riktigt tagit fart än. När det gäller receptarier tror jag att yrket inte är allmänt känt. Man kanske inte ens kopplar det till apotek.

Tora Börrefors som är studerandeombudsman och kommunikatör på Farmaciförbundet tycker också att otydligheten är ett problem.

– Begreppet farmaceut förvirrar. Vi försöker alltid tala i termer av apotekare, receptarier och apotekstekniker. Yrkesgrupperna är inte så etablerade som andra yrkesgrupper i samhället.

Tora Börrefors menar att ett första steg för facket för att öka antalet sökande är att samarbetet med universitet och högskolor måste bli mycket bättre.

– Vi måste visa att det finns många möjligheter ­i yrkena.

På Sahlgrenska akademin vid universitetet i Göteborg märktes en liten ökning av söktrycket till apotekar­programmet förra höstterminen.

Hanna Gyllensten som är koordinator för programmet tror att det beror på omregleringen.

– Men vi är oroade. Vårt största problem är rekryteringen. Många vet inte vad det är att vara apotekare. Vi hoppas framöver på ett samarbete med de olika apotekskedjorna.

På Sveriges farmacevtförbund, SFF, finns idéer om hur utbildningarna för apotekare och receptarier ska locka fler. Redan gör SFF en hel del. Celina Swing som är studentombudsman på SFF berättar att förbundet varje år är med på Saco-mässor.

– Vi har pratat med Arbetsförmedlingen om att informationen om yrkena behöver uppdateras. Vi vill att de byter ut sina bilder på internet som bara bekräftar stereotyperna. Söker man på ”apotekare” dyker det upp en bild på en äldre kvinna som plockar medicin. Vi försöker nå ut med att det är stor bredd i yrket som apotekare och receptarie. Vi har också diskuterat att det ska finnas ambassa­dörer, människor i yrket, på Arbetsförmedlingens sajt.

Celina Swing berättar att SFF vill vara ett forum för diskussioner om utbildningarna och deras innehåll: Ska det vara mer entreprenörskap i utbildningarna? Ska det finnas möjlighet att inrikta sig mot slutet av sin utbildning?

– Vi har planer på att sätta ihop olika aktörer och intressenter på marknaden och diskutera vad utbildningarna ska innehålla och vilka undervisningsmetoder som ska användas.

Kanske är det osäkerheten om framtiden som gör att antalet sökande till apotekar- respektive receptarieprogrammen minskar. En statlig utredning och en Sacorapport varnar för brist på apotekare och receptarier, medan Högskoleverket tror att det kommer att råda överskott på apotekare.

– Jag tror att till viss del påverkas de som ska söka av de negativa rapporter som Högskoleverket kommit med. De känns inte väl underbyggda. Vi är också få i yrket och syns inte så mycket. Jag ser fram emot att de nya apoteksföretagen kommer att lyfta fram sina yrkesgrupper, säger Celina Swing.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev