söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Färre vill bli farmaceuter

Publicerad: 29 november 2010, 14:17

Arbetstillfällena inom apotekssektorn ökar snabbt – ändå satsar allt färre på att läsa till apotekare eller receptarie.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Högskoleverket och Statistiska centralbyrån presenterar i en färsk rapport siffror över antalet sökande och antagna till olika universitetsutbildningar. Statistiken gäller enbart för antagningen till höstterminerna.

Att apoteksbranschen har stort behov av personal tycks ha gått många sökande förbi. Sett från år 2006 och framåt har antalet behöriga sökande till såväl receptarie- som apotekarprogrammet sjunkit kraftigt.

Inför höstterminen 2006 hade 237 personer en receptarieexamen som sitt förstahandsval. Inför höstterminen i år var antalet nere på 173 personer, en tillbakagång med mer än en fjärdedel.

Minskningen av antalet personer som i första hand sökt apotekarutbildningen är än mer dramatisk – en nedgång med drygt 30 procent sedan 2006. Då hade 330 personer apotekarprogrammet som sitt förstahandsval, mot 228 i år.

Utvecklingen gör också att de som kommer in riskerar att inte vara lika motiverade. Inte sedan hösten 2006 har platserna på receptarieutbildningen kunnat fyllas med bara förstahandssökande. Och nu i höst var det bara 0,7 förstahandssökande per antagen. Apotekarprogrammet hade hösten 2006 så många som 1,6 förstahandssökande per antagen, mot 1,1 per antagen i höst.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev