Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Färre vill skriva på Apotekets hållbarhetskod

Publicerad: 31 mars 2017, 13:05

Färre leverantörer av receptfria läkemedel och apoteksprodukter accepterade Apotekets uppförandekod förra året jämfört med åren tidigare, visar Apoteket hållbarhetsredovisning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Samtidigt som Apoteket utsetts till Sveriges mest hållbara företag presenterar företaget hållbarhetsredovisningen för 2016.

Apotekets uppförandekod är kopplad till bland andra FN:s konventioner för mänskliga rättigheter, barnkonventionen samt vissa av International Labour Organizations, ILO:s, riktlinjer kopplade till bland annat miljökrav och antikorruption. Krav på mångfald och jämlikhet ingår också i uppförandekoden liksom omsorg om djur vid nödvändiga och tillåtna djurtester.

Målet att 100 procent av leverantörerna ska acceptera Apotekets uppförandekod omfattar leverantörer där Apotekets inköpskostnad överstiger en miljon kronor per år. De leverantörer som säljer för mindre än en miljon kronor och som har accepterat uppförandekoden, räknas inte med.

Antalet leverantörer som gick med på Apotekets uppförandekod minskade i fjol till 79 procent från 89 procent 2015.

Minskningen under 2016 kan delvis förklaras av att vissa leverantörer som har accepterat Apotekets uppförandekod har gått samman, vilket gör att antalet har blivit färre. Dessutom nådde fler leverantörer över gränsen en miljon kronor på grund av tillväxt och fler samarbeten, enligt Anna Rogmark, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Apoteket.

– Vi behöver fråga oss vad det är som vi har missat när det gäller receptfria läkemedel och andra apoteksprodukter. Vi måste också fundera på hur vi ska fånga upp de leverantörer som har gått upp över tröskelvärdet, det vill säga säljer för mer än en miljon till oss. Vi för en ständig dialog med våra leverantörer, men självklart är det inte bra att antalet har minskat. Vi behöver göra en extra insats. Analysen är klar och nu behöver vi agera, säger hon.

Vilka områden fokuserar ni på när det gäller hållbarhet?

– Hälsa, vårt sortiment, miljö, medarbetare och lönsamhet är våra fem fokusområden. Vårt största och viktigaste fokus är kundernas hälsa vilket är vår kärnverksamhet. Där kan vi bidra mest när det gäller miljöpåverkan, hur vi tillhandahåller apoteksvaror, läkemedel och vilken rådgivning vi ger i kundmötet. I det ryms både miljö och mänskliga aspekter.

Apoteket gör egna kvalitetskontroller i sex steg för produkter som inte är läkemedel.

– Bland annat tittar vi då på att produkterna tillverkas under acceptabla och sociala villkor till exempel att leverantörens anställda har acceptabla anställningsvillkor. Produkterna måste också uppfylla den funktion som leverantören sagt att de ska göra. Produkterna granskas hur de påverkar miljön och människor, vilka ämnen de innehåller det vill säga att dee är skonsamma mot människa och miljö.

Apoteket säkerställer också att bolagets personal har tillräcklig kunskap för att sälja och lämna rådgivning om produkterna som säljs.

– Det är därför viktigt att jobba med motivationen hos våra medarbetare för att säkerställa hållbarhetsarbetet utifrån rådgivning,

Kan ni avbryta samarbete med leverantörer, som inte skriver under uppförandekoden?

– Ja, men det finns leverantörer där det är mer komplicerat. Utländska leverantörer som inte har huvudkontor i Sverige kan inte lokalt ta på sig åtagandet och då är det en längre process för att förankra vikten av att de skriver under uppförandekoden.

– Det är viktigt att man är ödmjuk inför uppgiften att driva igenom uppförandekoden. Om de säger att de inte beredd att göra det så bör vi fråga dem vilka invändningar de har och vad det betyder. Kanske behöver vi ha en förnyad diskussion. Vi har en ständig dialog med leverantörerna. Men de flesta leverantörer jobbar aktivt med frågorna i sitt eget hållbarhetsarbete.

Apoteket fick också betydligt sämre siffror för insamling av överblivna läkemedel 2016, en minskning från 54 procent till 45 procent. Vad är förklaring till det?
– Apoteket har satt ett mål på att 80 procent av våra kunder ska lämna in överblivna läkemedel till oss. Enligt studier som vi har gjort så är kunderna medvetna om att de ska lämna in överblivna läkemedel. Totalt sett så är det nog samma antal kunder som lämnar in överblivna läkemedel i dag, men de kanske lämnar in dessa hos någon annan apotekskedja.

Relaterat material

Apoteket toppar hållbarhetsrankning

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News