Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fasanens personal får lön

Publicerad: 13 september 2013, 11:06

Apoteket AB har köpt det bolag som franchisetagaren på apoteket Fasanen drev. Personalen får fortsatt anställning och lön i efterskott.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Under en tvist mellan Apoteket AB och det franchiseföretag som drivit apoteket Fasanen i Malmö kom de anställda i kläm. De visste inte vem som var deras arbetsgivare och fick bara en halv augustilön. Men nu är problemet löst.

– Det har fått en jättelycklig lösning. De anställda är självklart väldigt lättade, säger Ann Lind, ombudsman på Farmaciförbundet, till Dagens Apotek.

I mitten av augusti sade Apoteket AB upp franchisetagaren Farmacifamiljen Malmö AB. Fasanen stängdes och tvisten skulle avgöras i domstol. Men i går, torsdag, meddelade Apoteket AB att man nått en förlikning med Farmacifamiljen.

– Apoteket AB har köpt Fasanen och det innebär för våra medlemmar att de behåller sin anställning i det här bolaget, som Apoteket AB nu driver, berättar Ann Lind.

I slutet av augusti fick de anställda på Fasanen lön av Farmacifamiljen, men bara fram tills den 15 augusti då apoteket stängdes.

Fackförbunden Sveriges Farmaceuter  och Farmaciförbundet har båda medlemmar på apoteket och har förhandlat för deras räkning. Nu står det klart att de anställda ska få lön för resterande delen av augusti.

– Och inte nog med det. Några av dem har jobbat extra under den här tiden, de har blivit inringda av Apoteket AB och har ställt upp och jobbat eftersom de tyckt att de varit anställda. De får också extra lön utbetald, så förutom den lön de skulle ha fått i sin grundanställning får de även timanställningslön, säger Ann Lind som är mycket nöjd med Apoteket AB:s hantering av frågan.

Även Sveriges Farmaceuter är nöjda med att deras medlemmar nu får fortsätta arbeta och får ut lön för tiden efter den 15 augusti.

– Vi är glada för att det har löst sig för våra medlemmar, så att de slipper vara utestängda från att jobba och inte veta vem som är deras arbetsgivare, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Apoteket AB ska ha ett möte med personalen på Fasanen på måndag. Planerna är att öppna apoteket igen så snart som möjligt.

Relaterat material

Ingen domstol för Fasanen

Personal får ingen lön

Apoteket AB kallas oetiskt

Apoteket AB sade upp franchisekontrakt

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev