Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Fel kalla 30-årig substans för ny

Publicerad: 5 februari 2016, 08:00

Det är inte okej att använda ordet ”ny” i reklam för en läkemedelssubstans som funnits i över 30 år. Det påpekar IGM och ger läkemedelsbolaget Campus Pharma på moppen för en reklamfilm på Youtube.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I reklamfilmen kallas preparatet Estrokad, med den aktiva substansen estriol, för ett nytt receptfritt läkemedel vid lokal behandling av slemhinnor. Det ogillar läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, som kräver 45 000 kronor av bolaget i straffavgift för tilltaget.

Enligt IGM finns det i dag fyra registrerade läkemedel som innehåller estriol/östriol för behandling av lokala östrogenbristsymtom hos postmenopausala kvinnor. Det äldsta av dessa preparat registrerades i Sverige 1984, det vill säga för 32 år sedan.

Då Estrokad innehåller samma substans samt har en indikation som marknadsförts allmänt i mer än 30 år är IGM:s bedömning att läkemedlet inte kan kallas nytt.

IGM påpekar dessutom att den aktuella filmen på Youtube saknade den obligatoriska uppmaningen att läsa bipacksedeln noga, vilket Campus Pharma också bekräftat.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev