Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Fem aktörer är en för mycket”

Publicerad: 13 januari 2015, 11:02

Om apoteksbranschen jämförs med andra branscher är det fortfarande minst en aktör för mycket, enligt nationalekonomen Mats Bergman.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Den här veckan går Ica-Gruppens förvärv av Apotek Hjärtat igenom. Dagens Apotek frågade Mats Bergman, nationalekonom på Södertörns högskola som bland annat forskar om marknads- och konkurrensanalys, om hur han tror att apoteksmarknaden kommer att utvecklas.

– Ser man till andra branscher är det ofta tre till fyra stora aktörer. Så fem stora som det blir nu inom apotekssektorn är fortfarande en för mycket, säger han.

Vilket företag som kommer att försvinna är svårt att spekulera i, särskilt då ingen kedja längre är riskkapitalägt när köpet av Apotek Hjärtat har gått igenom. Mats Bergman jämför med mobilbranschen.

– Där finns fyra stora aktörer och ingen säger sig vilja sälja, men ändå har man länge förutspått att det kommer att bli tre.

Han jämför också med dagligvaruhandeln där det finns tre stora kedjor och tre som är mindre.

Kan man tänka sig en sådan utveckling också inom apotekssektorn? Det vill säga att det blir tre till fyra större kedjor och några mindre kvar.

– Att de mindre aktörerna kan överleva i dagligvaruhandeln beror på att de är nischade. De är företag som har en väldigt annorlunda idé än Ica, till exempel Lidl och Netto som har lägre priser och ett begränsat sortiment. Inom Apoteksbranschen är det svårare att se en aktör som skiljer sig så mycket.

Enligt Mats Bergman kan eventuellt nätapoteket Apotea vara ett exempel på ett företag som genom att ha en egen nisch kan finnas kvar i apotekssektorn utan att tillhöra de största.

– Den nisch som alltid kommer att finnas är duktiga entreprenörer som förhåller sig till sina kunder, tillägger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev