lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fler apotek ger Hjärtat större muskler

Publicerad: 12 april 2013, 09:00

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån. Anders Nyberg, vd för Apotek Hjärtat

Att vara stor är en viktig ingrediens för framgång i apoteksbranschen, konstaterar Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg efter att kedjan köpt Vårdapoteket.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I dag blev det klart att Apotek Hjärtat köper Vårdapoteket. Enligt vd:n Anders Nyberg ska inga apotek läggas ner i samband med sammanslagningen.

Varför köper ni Vårdapoteket?

– Vi får tillgång till 27 apotek på vårdnära ställen med väldigt kompetenta medarbetare och det kompletterar vårt befintliga apoteksnät. Vi kommer inte att lägga ner några av de apotek vi förvärvar.

– Det andra är att Vårdapoteket har varit väldigt skickliga på att bygga upp en vårdaffär och tack vare den här uppgörelsen får vi tillgång till den kompetensen och den verksamheten.

Hur kommer de anställda att påverkas av sammanslagningen?

– På apoteken hoppas jag att de tycker att det är positivt. Det kommer inte att hända något den närmaste framtiden utan de anställda kommer att jobba som i dag.

Betyder köpet att ni siktar på att bli större än Apoteket AB?

De är fortfarande mycket större än oss. Men vi kommer upp storleksmässigt genom det här förvärvet och det innebär att vi får resurser att utveckla verksamheten och tävla med Apoteket.

Varför är det så viktigt att vara stor?

– Den här branschen kännetecknas av omfattande investeringar i system och i att kunna driva utveckling. Då är storlek en viktig ingrediens för framgång.

Ni är liksom Vårdapoteket riskkapitalägda. Hur är er långsiktiga strategi?

– Det vi lägger all kraft och energi på nu är att skapa nöjda kunder och utveckla apotek och medarbetare i syfte att bli Sverige bästa apotekskedja. Vad som händer framöver är en ägarfråga.

Vilken ändring kommer att märkas på de apotek som i dag ägs av Vårdapoteket?

– De kommer att övergå i Apotek Hjärtat, men mer än så är det för tidigt att säga något om. Först ska affären godkännas av Läkemedelsverket och Konkurrensverket.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev