Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fler kan få dela på avgift till ny myndighet

Publicerad: 16 september 2013, 10:03

Fler aktörer än apoteken kan komma att få bidra till att betala e-tjänster när en ny myndighet bildas.


Tidigare i år överlämnades ett regeringsuppdrag att förbereda  bildandet av en ny myndighet. I dag sköts IT-frågor inom sjukvården av  det statliga företaget Apotekens Service. Men nu är syftet att det ska  bli en myndighet i stället.

I dag, måndag, överlämnar regeringens särskilda utredare Sören  Olofsson en delrapport till regeringen om den nya myndigheten som  föreslås få namnet E-hälsomyndigheten.

Ett av förslagen är att fler än apoteksaktörerna ska vara med och  dela på avgiften som finansierar de register som i dag sköts Apotekens  Service.

”Utredningen anser att man behöver analysera det långsiktigt hållbara  i en avgift som bara belastar en av parterna i  läkemedelsförsörjningskedjan”, står det i rapporten.

– Det är inte bara apoteksaktörerna som drar nytta av den  läkemedelsservice som Apotekens Service i dag ger, även landsting och  kommuner har nytta av den, säger Sören Olofsson.

Ett annat alternativ som föreslås är att receptregistern i stället  finansieras via statsbudgeten. Apotekens handelsmarginal på läkemedel  skulle i så fall sannolikt att bli mindre.

– I handelsmarginalen finns det inräknat att apoteken ska kunna  betala till Apotekens Service så handelsmarginalen skulle i så fall  kunna sänkas, säger Sören Olofsson.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev