Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fler läkemedel får subvention

Publicerad: 23 februari 2016, 11:37

Antalet beslut om pris och subvention på nya läkemedel har snudd på fördubblats sedan 2012.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, fattade i fjol 72 sådana beslut, jämfört med 42 stycken år 2012. Ökningen har en enkel förklaring.

– TLV har fått in fler ansökningar om pris och subvention på originalläkemedel utan generisk konkurrens än tidigare. Som exempel kan nämnas läkemedel för hepatit-C, flera nya cancerläkemedel och MS, säger Jonathan Lind-Martinsson, enhetschef på TLV, till Dagens Apotek.

I samtliga fall klarade myndigheten att hålla sig inom de 180 dagar som ett pris- och subventionsbeslut får ta för nya läkemedel.

– Vi arbetar aktivt med att korta våra handläggningstider och har lyckats bra med det. Vi har också en tidigare dialog med läkemedelsföretagen kring produkterna, vilket bidrar till en snabbare hantering, säger Jonathan Lind Martinsson.

Antalet beslut om utträde ur förmånen minskade i fjol. Från 84 stycken år 2014 till 53 under 2015. Som vanligt är det läkemedelsföretagen själva som väljer att plocka bort preparat ur förmånen och inget som TLV rår över.

– Anledningen till utträden skiljer sig säkerligen åt mellan företagen, men det är ingen information vi har. Vi gör dock alltid en bedömning av om begärda utträden skulle kunna påverka patienterna, för att kunna ge hälso- och sjukvården information i så god tid som möjligt, säger Jonathan Lind Martinsson.

Relaterat material

Jackpott för nya läkemedel

Antalet nya läkemedel ökar inte

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev