Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fler tjänster på apotek förhoppning för 2016

Publicerad: 17 december 2015, 12:18

Genombrottet för e-handeln var en av de stora händelserna 2015. Nästa år blir det fler tjänster på apoteken, hoppas Apoteksföreningens vd Johan Wallér.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek ställer frågan till branschpersoner vilka händelser som har varit viktigast i år för apoteken och vad som blir mest betydelsefullt nästa. Först ut är Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Han lyfter fram genombrottet för försäljning av läkemedel över nätet som en viktig utveckling i år.

– E-handeln är ännu i sin linda, men nu har alla kedjor egen e-handel och det har utvecklats flera innovativa tjänster, säger han och nämner bland annat att det nu går att få läkemedel levererade med morgontidningen.

Han framhåller också att antalet apotek har fortsatt att öka i år och att särskilt de fristående apoteken har blivit fler, även om de fortfarande är rätt få.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets arbete med handelsmarginalen under året har också varit av stor betydelse för branschen och något som Apoteksföreningen följt noga och arbetat med. Beslutet, som kom den här veckan, att höja marginalen för dyra läkemedel välkomnas av Apoteksföreningen, men föreningen hade också hoppats på en generell höjning vilket uteblev.

För 2016 hoppas Johan Wallér att vi får en utveckling med mer tjänster på apotek och han tycker att det är glädjande att frågan finns med i direktiven för den nya apoteksutredningen som påbörjas nästa år.

– I andra länder har de verkligen kommit igång med olika tjänster på apotek, säger han.

Som exempel nämner han att staten i Norge ska ersätta apotek för rådgivning speciellt riktad till patienter med inhalationsläkemedel.

Apoteksföreningen har länge drivit att staten ska ge ersättning till apotek för farmaceutiska tjänster, men Johan Wallér poängterar att apotek redan har egenvårdstjänster som är uppskattade och han hoppas att den utvecklingen ska fortsätta.

– I många fall kan människor välja att gå till ett apotek i stället för till en vårdcentral och på så sätt avlastar apoteken sjukvården, säger han.

Relaterat material

Hälsotjänsterna blir fler och fler

Daglig kontroll av hudfläckar

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev