tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fler vill bli apotekare

Publicerad: 28 maj 2012, 07:09

Foto: Photos.com

Intresset för att utbilda sig till apotekare och receptarie blir allt större.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Antalet förstahandssökande till apotekarprogrammen ökar med nio procent i årets antagningar jämfört med förra året, uppger Högskoleverket.

– Det är ju fantastiskt roligt att vi får upp intresset för att verka som apotekare i Sverige. Särskilt att det handlar om förstahandsval. Det är svårt att säga vad som är den direkta orsaken. En väldigt viktig fråga är den omreglerade apoteksmarknaden. Att som apotekare även kunna driva ett eget apotek gör yrket mer attraktivt, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges farmacevtförbund.

Apotekare kan dessutom allt oftare få anställning inom landstingen med mer vårdnära arbetsuppgifter.

– Det är en drivkraft hos många apotekare, säger Kristina Niemi.

Lönen är också en viktig parameter. För apotekare har den varit god inom industrin.

– Den blir förstås god även på en fri apoteksmarknad. Vår lönestatistik visar att farmaceuter har haft en otroligt positiv utveckling, inte minst receptarier på öppenvårdsapotek som fick en löneökning på 5,2 procent under 2011.

Söktrycket till apotekarprogrammen är dock sedan tidigare större än trycket på receptarieprogrammen. Där har man ibland inte haft mer än en sökande per plats eller till och med ännu mindre. I år ökar trycket bland förstahandssökande med 14 procent, något som kan resultera i att programmen har 1,1 sökande per plats. På apotekarprogrammen landar söktrycket kring ungefär 1,5 sökande per plats.

Det totala antalet sökande till utbildningar vid universitet och högskolor ökade med drygt tre procent inför höstterminen 2012 jämfört med året innan.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev