Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Flytt av dosrecept skjuts fram

Publicerad: 13 april 2012, 12:18

Flytten av dosrecept till det nya dosregistret försenas igen. Testen som pågår har visat på brister i systemen.
– Vi behöver mer tid för att säkerställa patientsäkerheten, säger Eva Reimers, kommunikationschef på Apotekens Service AB.


Planen var att redan till helgen börja flytta över dosrecept från Göteborg och Vänersborg till det nationella dosregistret hos Apotekens Service AB. Än så länge har det nya systemet bara testats i Mölndalsområdet med cirka 1300 dosrecept för lika många patienter. Men försöken kräver mer tid.

– Det här är en liten pilot under kontrollerade former. För det får ju helt enkelt inte bli fel. Det är en otroligt komplex förändring, med olika parter och flera olika system som måste kopplas ihop, säger Eva Reimers.

Förutom Apotekens Service AB och Apoteket AB är övriga aktörer som är inblandade i arbetet med dosregistret Center för e-hälsa i samverkan, Cehis, som samordnar landstingen i utvecklingen av e-hälsostöd samt IT-företaget Inera AB, som ägs av samtliga landsting och regioner i Sverige.

– Vi behöver ytterligare tid för fler sorters tester, säger Eva Reimers.

I den nya tidplanen ska Västra Götalandsregionen påbörja flytten över till dosregistret den 18 maj.

– Sedan går vi dosapotek för dosapotek. Flytten ska vara helt klar den 11 juni, säger Eva Reimers.

Därefter ska alla apotek kunna expediera dosrecept direkt via receptexpedieringssystemet och slippa gå omvägen över en webbapplikation. Med det nationella dosregistret är en av de sista delarna av omregleringen snart på plats.

Relaterat material

Dosregister klart i maj

Det nationella dosregistret blir fem månader försenat

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev