Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Folsyra reducerar strokerisk

Publicerad: 19 Mars 2015, 07:01

En ny stor kinesisk studie visar att folsyra verkar skydda mot stroke hos personer med högt blodtryck.


Den nya randomiserade studien omfattade 20 000 vuxna med högt  blodtryck. Hälften av gruppen fick det blodtryckssänkande läkemedlet  enalapril, 10 mg, och den andra hälften fick enalapril, 10 mg, och  folsyra, 0,8 mg, kombinerat i en tablett.

Resultaten visar att efter en medianbehandlingstid på 4,5 år hade 3,4  procent i enalaprilgruppen fått sin första stroke och i  enalapril-folsyragruppen var motsvarande siffra 2,7 procent.  Kombinationsbehandlingen med folsyra minskade alltså den relativa risken  för stroke med 21 procent.

I studien mättes folathalten i blodet och den skyddande effekten  verkade vara ännu högre för de med låga folatvärden. I denna undergrupp  var strokeincidensen 2,8 procent i enanalpril-folsyragruppen jämfört med  4,6 procent i enalaprilgruppen.

Effekten av folsyra på hjärt-kärlsjukdomar har tidigare undersökts i  flera studier, både observationsstudier och randomiserade studier, men  har inte kunna ge något entydigt svar. I den här nya stora studien är  resultaten klara, med avseende på skyddseffekter för stroke. Resultaten  presenterades på den nyligen avslutade årliga kongressen för American  College of Cardiology, och publicerades samtidigt i JAMA.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två amerikanska experter  att resultaten är så positiva att det vore oetiskt att göra om studien,  eftersom den relativt billiga folsyrasupplementeringen ger en så stor  skyddande effekt mot stroke. Experterna menar att den strokeskyddande  effekten troligtvis också finns hos personer med normalt blodtryck, och  att folsyra skulle ge skyddseffekter i de delar av världen där man har  låga folatvärden, till exempel Skandinavien och Kina.

Hela studien kan du läsa här:

Yong Huo med flera. Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China. JAMA. Publicerad online 15 mars, 2015. DOI:10.1001/jama.2015.2274The CSPPT Randomized Clinical Trial

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev