tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förening hjälper nyanlända att få yrkeslegitimation

Publicerad: 19 oktober 2015, 05:48

Föreningen Framtida vårdpersonal arbetar för att nyanlända läkare, sjuksköterskor, apotekare och tandläkare ska komma ut på arbetsmarknaden snabbare.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Bakgrunden till att föreningen bildades var att välutbildade syrier kommer till Sverige, många är utbildade inom vård och de vill komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt. Nu hjälper de varandra i precessen med bland annat myndighetskontakter och praktikplatser.

– Det är mycket entusiastiska personer, välutbildade, akademiker, tandläkare, kirurger, apotekare, biomedicinska analytiker. Och de vill så gärna börja jobba så fort som möjligt, men de såg att det tar jättelång tid, säger Hussam Shihadeh, läkare och grundare till föreningen Framtida Vårdpersonal.

Föreningen är nystartad och har mer än 220 aktiva medlemmar över hela Sverige. De startade som en grupp på sociala medier där de nu har vuxit till omkring 900 medlemmar.

– De hade lite förslag på hur man kan påskynda processen för att de ska komma in på arbetsmarknaden och jag tänkte att jag ska hjälpa dem, säger Hussam Shihadeh.

Föreningen arbetar nu mot olika myndigheter, kommun och landsting för att snabba på processen för vårdpersonal. Föreningsmedlemmarna har kommit olika långt och hjälper varandra genom de olika stegen, med ansökningar och kontakter.

– Det är inte så lätt att hitta handledare, men genom gruppens personliga engagemang kan de hjälpa varandra att få praktikplatser.

Enligt Hussam Shihadeh är det många som vill ha en praktikplats i stället för att sitta hemma i väntan på att få sina papper godkända. Praktikplatsen har ingenting att göra med att få legitimation, men det kan underlätta för personen att exempelvis höra svenska som medicinskt språk och se hur det fungerar i svensk sjukvård.

– Man får vänta ett år för att få svar från Socialstyrelsen. Då betyder en praktikplats jättemycket.

Hussam Shihadeh välkomnar initiativ som arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen, som skapats för att snabbare få in på in akademiker på arbetsmarknaden, och hoppas att det kommer att öppnas fler platser till utbildningen.

– Tänk dig en jätteduktig kirurg som har varit en överläkare eller professor och inte kan göra någonting, han kommer att förlora jättemycket, han kommer att må dåligt. Varför ska man vänta ett år för att få plugga svenska om man ändå ska vara här och man kommer att få uppehållstillstånd och börja jobba som läkare, det är bara slöseri med tid.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev