Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förhandlingar om rikskuponger för de anställda på Apoteket AB

Publicerad: 9 juni 2010, 14:07

Apoteket AB vill dra in rikskupongerna för sina anställda och i stället ge en viss ekonomisk kompensation. Det är inte tillräckligt, enligt Sveriges farmacevtförbund.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Rikskuponger utnyttjas inte längre i samma utsträckning av de anställda, enligt Apoteket AB. Därför drar företaget nu in förmånen för samtliga anställda och erbjuder en ekonomisk kompensation i stället.

Det berättar Elisabeth Falkemo som är HR-strateg på Apoteket AB.

– Överenskommelsen med de inblandade fackförbunden tecknades den 30 april i år och börjar gälla den 1 juli, säger hon.

De fackförbund det handlar om är Sveriges farmacevtförbund, Farmaciförbundet och Unionen.

Överenskommelsen ska gå ut på att de anställda i stället för rikskuponger får motsvarande ekonomiska kompensation månadsvis.

Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund, SFF, har en annan uppfattning än Apoteket AB både vad det gäller nivån på den ekonomiska kompensationen och om det finns en överenskommelse.

– Vi har inte undertecknat någon överenskommelse. Vi har en inplanerad förhandlingstid nu på måndag den 14 juni då bland annat Elisabeth Falkemo från Apoteket AB och representanter från samtliga inblandade fackförbund ska vara med.

SFF anser att det enda avtal som finns är ett avtal från 1988 då rikskupongerna infördes på Apoteket AB och att det är det avtalet som gäller än.

Den ståndpunkt förbundet driver är att ”de värden som medlemmarna avstod ifrån genom avtal från 1988 när kupongerna infördes nu måste kompenseras”. Men Apoteket AB hävdar, enligt SFF, att 1988 års avtal inte längre gäller.

– Värdena i avtalet från 1988 måste beaktas. Där har vi inte fått med oss Apoteket AB. Men vårt mål är naturligtvis att vi ska kunna lösa upp de här knutarna, säger Martin Lindeblad på SFF.

Han tillägger att SFF inte kan kräva av Apoteket AB att företaget ska behålla rikskupongerna.

– Men vi kan uppmuntra företaget att vara en bra arbetsgivare. Företag i apoteksbranschen måste tänka sig för i dag nu när det finns så många arbetsgivare, säger han.

Dagens Apotek ringer upp Elisabeth Falkemo igen och berättar att SFF påstår att förbundet inte skrivit under någon överenskommelse.

– Jag menade att vi har en överenskommelse med de lokala fackliga företrädarna, svarar hon.

Farmaciförbundet driver samma linje som SFF och förhandlingschefen Tero Huhta bekräftar:

– Det finns ingen central överenskommelse i nuläget och det är central överenskommelse som gäller.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev