Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förskrivningsmiss ledde till vård på sjukhus

Publicerad: 16 mars 2015, 13:06

Ett barn fick efter en felförskrivning i sig för mycket antibiotika och fick tas omhand på sjukhus.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Läkaren skrev doseringen två tabletter tre gånger per dygn av antibiotikumet Flagyl (metronidazol) i styrkan 400 mg, fast det egentligen skulle ha varit samma styrka fast en tablett tre gånger per dygn. Det framgår av en lex Maria-anmälan som har inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Läkaren upptäckte felet och skrev ett nytt recept. Hon tog samtidigt bort det första receptet från journalsystemet Cosmic och trodde att det felaktiga receptet då automatiskt skulle försvinna från läkemedelslistan, vilket det inte gjorde.

På apoteket ser inte farmaceuten som ska expediera att det finns två recept med olika dosering förskrivna. Farmaceuten frågar mamman som hämtar ut läkemedlet vad dottern väger och konstaterar att doseringen är högre än normalt i förhållande till kroppsvikten. Hon informerar mamman om det, men lämnar ändå ut läkemedlet utan att kontrollera med läkaren, då denna är specialist i barnmedicin.

Två dygn senare återkom mamman till apoteket. Hennes dotter hade kräkts mycket och hade därför haft svårt att få i sig vätska. På sjukhuset fick flickan vätskedropp för att motverka uttorkning.

Enligt läkarens bedömning har flickan inte fått bestående skador eftersom hon inte hann få i sig så många doser läkemedel och har kräkts upp en del av det hon fick i sig.

Av lex Maria-anmälan framgår att det var normal helgbelastning då läkemedlet lämnades ut, men det går inte att säga om det var kö till recepturen eller om det var särskilt krångliga expedieringar vid tillfället.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev