Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förslag om apotek i vinter

Publicerad: 24 september 2013, 11:36

Regeringshögkvarteret Rosenbad i vinterskrud.

Foto: Martina Huber

I december planerar regeringen att lägga fram en proposition med nya förslag som rör apotek och läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLif

– Grunden för den här propositionen är huvudsakligen Läkemedels- och apoteksutredningens första delbetänkande, säger Stefan Karlsson, ämnesråd och gruppledare för läkemedel och smittskydd på socialdepartementet, till Dagens Apotek.

Detta delbetänkande, kallat Pris, tillgång och service – fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden, kom förra hösten.

När det gäller prissättning av läkemedel presenterade dock regeringen nyligen en uppgörelse med läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif. Enligt den ska en annan prismodell än den utredaren Sofia Wallström föreslog införas från och med januari.

– Den överenskommelse med Lif som regeringen ingått och som redovisas i budgetpropositionen går delvis i en annan riktning än utredningen. Vi måste få ihop betänkandet och det som står i budgetpropositionen till en helhet, säger Stefan Karlsson.

Andra områden som tas upp i utredningens första delbetänkande är generiskt utbyte, receptregister samt leverans- och tillhandahållandeskyldighet.

Kommer det något förslag som berör till exempel 24-timmarsregeln?

– Det finns ju med i betänkandet och det är betänkandet som är bas för propositionen. Men vilka delar som kommer att finnas med i propositionen kan jag inte kommentera i nuläget,  säger Stefan Karlsson.

”Vissa frågor om prissättning, tillgänglighet och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet” blir titeln på det kommande regeringsförslaget.

Just nu arbetar socialdepartementet med en remiss till lagrådet, som har till uppgift att yttra sig över lagförslag innan de antas av riksdagen. Propositionen ska behandlas av riksdagen under våren.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev