Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förslag om handelsmarginal får kritik från skilda håll

Publicerad: 25 november 2015, 12:39

Varken läkemedelsföretagens branschorganisation eller Sveriges Apoteksförening är nöjda med TLV:s rapport om handelsmarginalen. Fast av olika skäl.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Det är anmärkningsvärt att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i princip helt avstår från att beskriva den effekt som förslaget om ändrad handelsmarginal får för läkemedelsföretagen. Det anser Läkemedelsindustriföreningen, Lif, i sitt remissvar till TLV om myndighetens rapport om handelsmarginalen som kom i somras.

Enligt förslaget ska den totala kostnaden för läkemedel förbli densamma, men det ska ske en omfördelning så att dyrare läkemedel ger en högre handelsmarginal för apoteken. I dag är maxbeloppet som ett apotek kan tjäna på ett läkemedel 167 kronor, enligt förslaget kommer det beloppet att höjas till över 1 000 kronor. Bakgrunden är att dyra läkemedel i dag innebär en stor risk för apoteken då de max kan tjäna 167 kronor på dessa, men riskerar att förlora stora belopp om de inte blir sålda, se länkade artiklar.

Lif anser att den omfördelning som föreslås är ogynnsam för läkemedelsföretagen. Höjningen innebär att kunderna, patienter och landsting, kommer att uppleva att priserna på läkemedel har blivit högre resonerar, Lif som menar att prishöjningen felaktigt kommer att tillskrivas läkemedelsföretagen. Det här riskerar att påverka ”Sveriges redan låga upptag av innovation”, anser Lif.

Föreningen konstaterar också att en omfördelning av handelsmarginalen påverkar den värdebaserade prissättningen av läkemedel eftersom beräkningar av kostnadseffektiviteten baseras på apotekens utförsäljningspris, AUP. Lif anser därför att TLV bör överväga en ändring för de allmänna råden för beräkningar av kostnadseffektivitet så att dessa baseras på apotekens inköpspris i stället.

”Det är känt att det redan i dag är en utmaning att visa på kostnadseffektivitet för vissa nya läkemedel. En höjd handelsmarginal som resulterar i ett höjt AUP kommer ytterligare försvåra situationen för dessa läkemedel”, skriver Lif i remissvaret.

Sveriges Apoteksförening är inte heller nöjd med TLV:s förslag. Föreningen har inget emot att TLV vill omfördela handelsmarginalen. Däremot vänder sig föreningen mot att detta ska bekostas med en generell sänkning av marginalen.

Apoteksföreningen hänvisar till en egen undersökning som säger att handelsmarginalen i snitt endast täcker 88 procent av receptaffären på apoteken och påpekar att TLV före omregleringen skrev att handelsmarginalen ska ersätta apoteken för arbete med att expediera recept, och tillhörande rådgivning till kund, så att apoteken får en rimlig lönsamhet på receptaffären.

I remissvaret framhåller Apoteksföreningen också att man anser att apotekens handelsmarginal bör ses över årligen. ”Att handelsmarginalen värdesäkras och förbättras är en viktig faktor för att kunna bibehålla och utveckla den verksamhet som bedrivs av apoteken för en säker läkemedelsförsörjning i hela landet”, skriver föreningen.

I många andra av de remissvar som inkommit till TLV får myndigheten däremot stöd för hela eller delar av förslaget. Exempelvis är Sveriges Farmaceuter positiva till en omfördelning av handelsmarginalen till en högre marginal för dyrare läkemedel, då det kan tänkas ha positiva effekter på tillgängligheten och patientsäkerheten.

Relaterat material

Inget omtag för marginal i utredning

Minskad kritik mot lagerhållningen

”En myt att det har blivit sämre”

Fristående apotek arbetar med att anpassa lagret

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev