Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förslag om ökade krav på TLV

Publicerad: 4 mars 2009, 11:22

Bara 5 procent av ansökningarna om subventionering av nya läkemedel innehåller uppgifter om samhällets kostnader. Alldeles för få, anser arbetsgruppen för effektivare läkemedelsanvändning, och kräver tuffare tag mot industrin.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gör inga egna analyser av kostnaden och nyttan när läkemedelsföretag ansöker om att få komma med i läkemedelsförmånen. I stället granskar myndighetens tjänstemän och experter de underlag som företagen lämnar och gör en bedömning utifrån dessa.

En tanke när TLV skapades 2002 var bland annat att samhällets totala nytta och kostnad av ett läkemedel skulle ligga till grund för om detta skulle få subvention och tas in i förmånssystemet.

Men endast 5 procent av de 250 ansökningar som TLV beslutade om mellan 2003 och 2008 var utformade så att det gick att se vilka kostnader som läkemedlen skulle leda till för stat och kommuner. Det visar statistik som TLV tagit fram på uppdrag av en arbetsgrupp bestående av tjänstemän från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och socialdepartementet.

Nu vill arbetsgruppen att TLV ska bli bättre på att kräva in bredare analyser av kostnad och nytta med nya läkemedel.

– Man kan fråga sig varför det är så få ansökningar som har en samhällsekonomisk ansats, det bör TLV ta reda på. Dessutom vill vi att TLV årligen sammanställer kostnad och nytta för både för det årets beslut och tidigare beslut, säger Ann Einerth, departementssekreterare vid socialdepartementet och en av ledamöterna i arbetsgruppen som tagit fram rapporten ”Effektivare läkemedelsanvändning”, som presenterades i går, tisdag.

Gratis läkemedel kan slopas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev