Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fortsatta chockhöjningar får ingen effekt i nytt system

Publicerad: 5 oktober 2009, 10:02

Generikatillverkarna planerar att fortsätta med sina kritiserade prishöjningar på generika – även efter att reglerna för byte ändrats – om inte TLV sätter ett takpris för generika. Men höjningarna får antagligen ingen effekt på läkemedelsnotan. UTÖKAD 09-10-06


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Generikaföretag har tillsammans med Apoteket AB anklagats för att tjäna pengar på bristerna i det nuvarande systemet för utbyte av generika.

Generikafabrikanterna har regelmässigt höjt priserna kraftigt på de preparat som varit billigast månaden före.

Apotek har i vissa fall fortsatt att lämna ut föregående månads billigaste läkemedel, vilket alltså lett till vinster för generikaföretagen och Apoteket AB – och onödigt höga samhällskostnader för läkemedel.

Kenneth Nyblom är vd för generikabranschens förening FGL.

Varför är dessa prishöjningar så viktiga?

– Prishöjningarna är ett sätt att markera att ett visst läkemedel inte är med i matchen längre. Ofta är läkemedlet i det närmaste slut i lagren efter att ha sålts mycket under en månad. Man kan likna det vid en fotbollsspelare som går av planen för att han befinner sig i offsideposition, säger han.

– Det är också ett sätt att markera en topprisnivå. Men tanken är inte att läkemedlet ska säljas. Jag tror inte att Apoteket har haft någon baktanke med detta, det handlar om vissa apotek som omedvetet fortsatt att köpa föregående månads varor, säger Kenneth Nyblom.

Han berättar att generikaföretagen inte har några planer på att sluta med prishöjningarna när reglerna för generikabyte nu förändras. De nya reglerna, som trädde i kraft den 1 oktober, innebär att apoteken måste lämna ut det billigaste utbytbara läkemedlet på marknaden snarare än det billigaste på apoteket.

– Men med det nya regelverket blir försäljningseffekten av prishöjningarna sannolikt begränsad. Om TLV i stället själva skulle besluta att införa någon typ av virtuellt takpris på generika, vilket vi har argumenterat för, skulle behovet att höja priserna försvinna, säger Kenneth Nyblom.

– Med de nya reglerna får apoteken sälja till föregående månads pris under de fem  första dagarna i den nya månaden. Så även om priset har höjts, så får patienterna och skattebetalarna under denna period betala förra månadens lägre pris.

Efter de fem dagarna kommer apoteken inte, som i dag, i vissa fall att köpa förra månadens läkemedel till ett högre pris, enligt Kenneth Nyblom.

– Det är mot lagen och TLV:s föreskrifter, och dessutom får apoteken då ingen  handelsmarginal. Patienten skulle inte heller få någon subvention och får därmed betala ett  mycket högre pris ur egen ficka, säger Kenneth Nyblom.

Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, meddelar att myndigheten i nuläget ”tittar på frågan” om att införa ett takpris för generika.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev