Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Fortsatta problem med generika som tar slut på apoteken

Publicerad: 20 maj 2010, 14:27

Problemen med leveransproblem för periodens vara kvarstår, men var under mars och april något mindre än i början av året.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under januari tog 57 stycken ”periodens varor” slut på apoteken, som Dagens Apotek rapporterat tidigare.

Sedan dess har läget förbättrats, men ganska marginellt, enligt Magnus Thyberg, chef för apoteksprojektet på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– I mars och i april har 50 av periodens vara tagit slut varje månad. Det innebär en liten minskning mot hur det såg ut i januari, säger han.

– I de flesta fall är det mindre produkter som tagit slut, men ett antal produkter har varit sådana med större omsättning.

Det har också skett en förändring när det gäller företag som anmäler vilka varor som inte är tillgängliga, enligt branschens självpåtagna regler för god tillgänglighetssed.

Förhållningsreglerna innebär bland annat att företagen, förutom att de ska försäkra sig om att de kan leverera till hela Sverige under prisperioden, inom tre dagar ska meddela förändringar i tillgänglighet till TLV.

Cirka 20 varor som tagit slut har på senare tid anmälts av apoteken per månad, medan det i resten av fallen skett en rapportering direkt från företagen.

Eftersom de nya reglerna för generika har varit belastande för apoteken har tre i stället för en periodens vara börjat utses från och med maj.

– Det är tidigt att uttala sig om effekterna ännu. Men det finns en teoretisk risk att apoteken inte ser samma behov att rapportera till oss när läkemedel tar slut efter den här förändringen. Vi tycker också att det har blivit lite lugnare i maj vad gäller sådana anmälningar, säger Magnus Thyberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev