Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Förvaltningsdirektör vill höja avgift för kliniska studier

Publicerad: 24 februari 2015, 15:14

Läkemedelsverkets förvaltningsdirektör flaggar för att avgiften som läkemedelsföretag betalar för kliniska prövningar kan komma att behöva höjas.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I Läkemedelsverkets årsredovisning för 2014, som överlämnades till regeringen i går måndag, framgår att myndigheten ökar sin omsättning med 33 miljoner kronor.

– I stort sett är vi mycket nöjda med det ekonomiska resultatet, säger Enrique Arias, förvaltningsdirektör på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Men sammantaget hamnar resultatet på minus, kostnaderna överstiger intäkterna med sju miljoner kronor.

– Det är bättre än vad vi hade väntat oss och budgeterat för, säger Enrique Arias.

Han anger två skäl till att myndigheten slår budgeten. Dels blev intäkterna för ansökningsavgifter större än väntat, dels har personal inte nyanställts i lika hög grad som tidigare.

Trots att Enrique Arias är nöjd med resultatet för 2014, framhåller han att det på sikt inte är hållbart med ett minusresultat. Ett område där han anser att intäkterna är för små i förhållande till kostnaderna är kliniska prövningar.

– Kliniska prövningar går med underskott och det måste klargöras vem som ska stå för det. Skälet till underskottet är att tidigare regeringar velat främja den typen av verksamhet. Kliniska prövningar är en viktig verksamhet som förväntas bidra till innovation och tillväxt. Det har varit ett ställningstagande från våra uppdragsgivande.

Vad anser du att man bör göra åt underskottet?

– Avgifterna som läkemedelsföretagen betalar för kliniska prövningarna är lågt satta och jag anser att de bör höjas. I takt med att vi redovisar allt noggrannare har det blivit väldigt tydligt att den här verksamheten är ofinansierad. Enligt avgiftsförordningen har samtliga avgiftsfinansierade verksamheter ett krav på full kostnadstäckning.

Han anser också att myndigheten inte kan fortsätta att nyanställa lika mycket som man gjort de senaste åren.

– Tillväxten har varit en konsekvens av att vi har fått fler uppdrag, men nu måste vi se till att intäkter och kostnader kommer i balans.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev