Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Franchisetagare öppnar fristående apotek

Publicerad: 26 mars 2015, 13:52

Föreningen för de fristående apoteken växer. En av dem som nyligen startat eget är receptarien Aseel Cherif som nu lämnar sin roll som franchisetagare.


I början av 2014 hade Sveriges oberoende apoteksaktörers förening, Soaf, 16 medlemmar med 22 apotek. I dag har föreningen 22 medlemsföretag med 28 apotek, uppger Lana Obaid, som sitter i Soafs styrelse, till Dagens Apotek.

I år har två nya företag blivit medlemmar, Apotek Ösmo och Apotek Livet.

Aseel Cherif är en av grundarna till Apotek Livet i Uppsala som öppnade för en månad sedan.

– Jag har trivts med att vara franchisetagare, men när Apoteket AB bestämde sig för att upphöra med franchise började jag fundera på att öppna ett fristående apotek. Jag har länge haft en dröm om att ha ett eget apotek, säger hon till Dagens Apotek.

Apoteket AB hade som mål att 50 av kedjans apotek skulle drivas som franchise, men satsningen avbröts och de flesta av de drygt 20 apotek som hade börjat drivas som franchise har nu återförts till Apoteket AB.

För det apotek som Aseel Cherif franchisar löper avtalet ut den sista april och det innebär att hon arbetar kvar där. Hon har heller inte kunnat bli ägare för det nya apoteket då hon fortfarande har ett avtal med Apoteket AB som förhindrar det.

– När mitt franchiseavtal löper ut är tanken att jag ska börja jobba som apotekschef och gå in som delägare för Apotek Livet. I dag är min son ensam ägare i företaget, berättar hon.

Tror du att fler tidigare franchisetagare inom Apoteket AB planerar att öppna fristående apotek?

– Ja, jag tror att det finns fler som gör det.

Vilka tror du blir de stora skillnaderna mellan att vara franchisetagare och att driva ett fristående apotek.

– Fördelen med att vara franchisetagare var att jag fick mycket stöd från huvudkontoret. Fördelen med att vara egenföretagare blir att jag kan bestämma mer själv, till exempel vilka produkter jag vill ta in i egenvården och vilka öppettider vi ska ha.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev